Premierul ungar Viktor Orbán a convocat o ședință de Guvern, potrivit unei postări de miercuri pe pagina oficială de Facebook a prim-ministrului ungar.

"Mai este mult de lucru: vom învinge inflația, dar nu ne vom opri aici! Vom relansa creșterea economică și vom continua să creștem salariile!" - a scris premierul ungar, citat de publicația Nepszava.

După cum a mai relatat recent ziarul ungar "Népszava", potrivit Eurostat, inflația din Ungaria rămâne campioană între cele 27 de țări ale UE. Potrivit Oficiului Central de Statistică din Ungaria (KSH), ritmul deteriorării monedei interne a scăzut la 17,6% (17,5% conform metodologiei UE) de la 20,1% în luna precedentă, dar aceasta este, totuși, extrem de mare față de cele 10,3% înregistrate de Polonia și Slovacia, care este membră a Zonei Euro.

Într-un interviu acordat vinerea trecută unui post de radio, Viktor Orbán a spus despre inflație că "a fost o nucă greu de spart, dar simt că acum ne îndreptăm spre drumul cel bun, pentru că am trecut la o poziție mai radicală".

"Am încercat să ținem inflația sub control, să o tragem în jos, să o împingem în jos cu propriile noastre mijloace mai subtile, dar a devenit clar într-o lună sau două că nu va fi suficient", a subliniat premierul ungar. Din acest motiv, "multinaționalele care speculează cu prețurile" ar trebui să fie obligate să oprească creșterile nejustificate de prețuri.

Potrivit premierului ungar, primul trimestru a fost dificil pentru toată lumea. "Economia ungară s-a descurcat bine și trebuie precizat că și oamenii s-au descurcat bine (...) acum că inflația a fost diminuată sau redusă, iar creșterile salariale sunt în curs de desfășurare în economie, astfel încât creșterile salariale din a doua jumătate a anului pot compensa toate lucrurile rele care s-au întâmplat în prima jumătate a anului", a declarat premierul ungar.

sursa: RADOR