Ungaria a preluat președinția Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia - V4) de la Polonia, la 1 iulie 2021, iar la sfârșitul acestei luni va preda ștafeta Slovaciei.

Cu toate acestea, presa slovacă nu amintește de loc de această schimbare a gărzii, cu atât mai mult cu cât Slovacia va deține, tot din luna iulie, și președinția rotativă a cooperării regionale a celor trei din Slavkov (S3).

S3 este, de asemenea, un forum pentru cooperarea regională în Europa Centrală, înființat de Cehia, Austria și Slovacia, în 2015, cu scopul de a fi o alternativă la V4. La aceea vreme, Grupul de la Visegrad era în proces de divizare, alianța iliberală anti-UE ungaro-polonă încă funcționa, dar conducerea Cehiei și Poloniei se îndepărta tot mai mult de axa Budapesta-Varșovia. Schimbarea guvernelor și a șefilor de stat din Cehia și Slovacia au adâncit și mai mult această prăpastie, iar V4 a devenit, practic, un cadru formal, gol, scrie publicația ungară Nepszava.

Motto-ul președinției ungare, care a început în iulie anul trecut, a fost "V4 - Să pornim din nou Europa", însă în locul acestui motto a fost îngropată însăși cooperarea de 30 de ani, dacă nu definitiv, dar cel puțin temporar. Iar peste asta războiul Rusiei împotriva Ucrainei a venit ca o lovitură de grație, cu toate că V4 dădea deja semne de pierire. Încă de la începutul anului, criticile membrilor noului guvern ceh la adresa conducerii iliberale ungare și poloneze au început să se intensifice, iar premierul Petr Fiala a spus că există viață și în afara V4.

În relațiile ungaro-slovace, după preluarea conducerii Ministerului de externe în noul guvern, în primăvara lui 2020, de liberalul Ivan Korcok, au apărut tot mai multe tensiuni, Budapesta și Bratislava nu au reșit să găsească un numitor comun pe care să se întemeieze această cooperare. Poziția ungară față de războiul din Ucraina a spulberat definitiv V4. Premierul ceh Petr Fiala nu a mai participat la consultările obișnuite a liderilor Grupului de la Visegrad care a avut loc în martie înainte de summitul UE de la Bruxelles, și a preferat să discute cu omologul său austriac.

Președinția ungară a fost nevoită să renunțe la întâlnirea miniștrilor apărării din Grupul de la Visegrad programată la Budapesta, după ce ministra cehă a apărării Jana Cernochová și-a justificat public absența spunând că "petroiul rusesc ieftin este mai important pentru Guvernul ungar decât sângele ucrainenilor".

Evident că pentru Guvernul lui Viktor Orbán cea mai mare lovitură este îndepărtarea Varșoviei de Ungaria, ceea ce este un fapt real incontestabil. Aliații iliberali polonezi ai lui Orbán - Jaroslaw Kaczynski, Mateusz Morawiecki - îl critică pe rând pe premierul ungar. Pe 15 martie nici participanții Marșului Păcii nu au vrut să vină la Budapesta, iar președintele Andrzej Duda nu l-a primit pe János Áder, care dorea să facă o vizită de rămas bun în Polonia de Ziua Prieteniei Polono-Ungare.

Sursa: RADOR