Guvernul ungar l-a sprijinit pe fostul premier slovac, asumându-și pecetea discordiei interstatale și a amestecului în afacerile interne, scrie publicația ungară Nepszava.

După arestarea, vinerea trecută, a fostului șef al poliției naționale slovace, Tibor Gašpar, Guvernul Orbán a fost din nou alături de Robert Fico. Nu pentru prima oară și probabil nici pentru ultima oară. Budapesta a susținut prin Ministerul său de Externe și Comerț Exterior și prin secretarul de stat în cadrul acestui minister că autoritățile slovace s-au amestecat din considerente politice în campania electorală slovacă care este în plină desfășurare prin arestarea șefului de poliție care se află pe locul nouă pe lista partidului Fico, Smer.

Gaspar a fost reținut vineri sub acuzația săvârșirii unor fapte de corupție foarte grave, însă duminică a fost eliberat și se poate apăra în libertate. Aceasta nu este prima acuzație de corupție și procedură împotriva lui Gaspar. Și președintele partidului, Fico, a fost achitat, în urma unor erori de procedură.

În pofida acestui fapt, Guvernul Orbán îl susține deschis pe politicianul de "stânga", care se declară drept social-democrat. Ba mai mult, în ciuda faptului că este poate cel mai respins politician slovac în rândul maghiarilor din Slovacia, încurajează această comunitate minoritară să coopereze cu Fico.

Cabinetul de la Budapesta nu este deranjat nici de faptul că astfel pune în fața unei dileme pe aliatul său maghiar de acolo, Alianța Maghiară, dominată de fostul Partid al Comunității Maghiare (MKP).

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a provocat, anul trecut în decembrie, tensiuni diplomatice prin faptul că a susținut o conferință de presă alături de politicianul de opoziție cu prilejul vizitei sale oficiale la Bratislava. Atunci a declarat că "Fico a câștigat și merită respectul poporului ungar și al Ungariei". (De menționat că cele mai multe legi care îi afectează pe maghiari, inclusiv legile privind limba și cetățenia, au fost adoptate în timpul guvernelor Fico.)

În ianuarie s-a aflat că vor avea loc alegeri anticipate în Slovacia în septembrie, iar Fico a acordat deja un interviu în exclusivitate pentru televiziunea publică ungară la începutul lunii februarie. În cadrul interviului, Fico a precizat că cel mai important obiectiv al său este de a crea o majoritate guvernamentală stabilă în Slovacia, precum cea creată în Ungaria de Viktor Orbán și FIDESZ.

Politicianul social-democrat slovac a reiterat că practic este de acord cu Viktor Orbán în toate chestiunile - fie că este vorba despre războiul ruso-ucrainean, sancțiunile impuse împotriva Moscovei și UE, fie că este vorba despre migrație. Fico a subliniat că în cazul în care va ajunge la guvernare, consideră că stabilizarea economiei intră în atribuțiile sale, precum și gestionarea inflației galopante și prețurile la energie, iar pentru asta vor lua ca model măsurile implementate în Ungaria. (De menționat că azi, în Slovacia inflația a scăzut deja la 9,7% și fără modelul ungar).

Cu toate acestea, Fico are șanse să câștige la alegeri, noul caz de corupție care îl implică pe Smer este puțin probabil să rescrie opțiunile electorale.

Popularitatea partidului

Fico a crescut necontenit de luni de zile și, conform tuturor sondajelor, va câștiga alegerile anticipate pe 30 septembrie. Însă, nu ar putea să formeze un guvern singur și va fi greu să găsească un partener de coaliție în actualul spectru politic.

În Slovacia, sondaje care măsoară sprijinul partidelor sunt publicate lunar, iar Smer ar fi câștigat alegerile dacă s-ar fi desfășurat luna aceasta. Partidul lui Fico conduce cu 23,3 la sută, iar pe locul doi se află cu 17% formațiunea Slovacia Progresistă (PS), care este în prezent în afara Parlamentului.

Zuzana Čaputová, unul dintre fondatorii celui din urmă partid, și-a câștigat mandatul prezidențial în 2019 în calitate de candidat la președinție al PS, înființat în 2017. Pe locul trei, cu 11,5%, se află partidul social-democrat Hlas, care s-a desprins din Smer, condus de fostul premier Peter Pellegrini. Hlas a condus lista de popularitate până în ianuarie a acestui an, dar de atunci a alunecat din ce în ce mai jos. Printre altele din cauză că baza sa potențială de alegători este aceeași cu cea a lui Smer, Fico își cucerește alegătorii cu populismul său sporit până la capăt.

Pe locul patru, cu 7,5%, se află partidul Republica, deseori numit fascist de presa slovacă și de actorii politici. Fostul partid al lui Ján Slota, SNS, ar accede în Parlament chiar și cu 6%, dar ar trece pragul electoral și partidul populist de dreapta Sme Rodina și partidul conservator KDH.

Cifrele arată că, dacă nu există o schimbare radicală până la 30 septembrie, va fi dificil pentru orice partid să formeze o coaliție funcțională, dar fără Pellegrini, nimeni nu va putea obține o majoritate.

În ceea ce privește partidele maghiare, nici unul dintre acestea nu poate conta pe un mandat parlamentar, în zadar le-a amenințat premierul ungar la Băile Tușnad. Viktor Orbán a numit performanța partidelor maghiare din Slovacia insuficientă, provocând astfel mânia politicienilor și a diplomației slovace, adăugând că "este nevoie de mai mult decât atât dacă cineva vrea să lucreze pentru țară în părțile separate ale Ungariei".

Sursa: RADOR