Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri, la Budapesta, într-o conferință de presă cu omologul român Marcel Ciolacu, că decizia privind intrarea României în Schengenul terestru va fi luată pe 12 decembrie în cadrul Consiliului UE.

Decizia privind intrarea României în Schengen și cu granițele terestre se va lua la Bruxelles pe 12 decembrie, unde președinția ungară a Consiliului UE va depune un memoriu în acest sens, a declarat premierul ungar.

Decizia formală va fi luată de miniștrii de Interne în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Aderarea ar urma să aibă loc la 1 ianuarie 2025, a precizat premierul român.

Ciolacu se află într-o vizită la Budapesta, cu ocazia întâlnirii miniștrilor de Interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria pe tema Schengen.

"Întotdeauna am crezut că situația actuală e injustă față de România, am văzut în anii anteriori toate eforturile pe care le-au făcut guvernele din România, care a îndeplinit toate criteriile pentru a intra în Spațiul Schengen", a spus Orban.

Miniștrii de Interne au stabilit că migrația ilegală "trebuie să fie diminuată", iar combaterea migrației ilegale să fie sporită, a precizat premierul ungar, adăugând că România și Bulgaria au făcut "pași importanți în acest sens".

"Toate cele patru țări vor munci necontenit pentru ca de la 1 ianuarie România să devină membră a Spațiului Schengen" terestru, a mai spus premierul, amintind că decizia va fi luată de toți miniștrii de Interne, după ce Budapesta va înainta un memoriu.

La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat că se bucură că "strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orbán, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele".

"Am avut acum câteva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de Interne astăzi din cele patru state implicate care sunt prezenți la Budapesta și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere. Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025", a declarat Ciolacu.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, prezent și el la Budapesta, a declarat că "era important ca toată lumea să fie confortabilă, că munca foarte bună depusă de polițiștii de frontieră români și bulgari, alături de colegii lor din Serbia, Ungaria, Austria, care a stat la baza drumului pe care l-am parcurs, va continua și după intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele terestre”.

El a mai spus România se angajează să continue ceea ce a făcut bine până în prezent.

"Rămânem concentrați mai departe pe munca noastră, și cea din teren, și cea din cancelariile diplomatice, rămânem în contact și, așa cum spunea colegul și prietenul Gerhard Karner, a rămas de trecut un ultim pod. Astăzi, la Budapesta, am trecut un pod foarte important împreună și cred că acest lucru reprezintă un obiectiv realizat pentru noi”, a mai transmis ministrul.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) susține însă că întâlnirea de astăzi a prim-ministrului Marcel Ciolacu cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, este "o greșeală".

"Prietenia cu Viktor Orban înseamnă îndepărtarea de la valorile europene și pierderea credibilității în lumea civilizată", spune Mureșan, adăugând că Viktor Orban este "irelevant" în chestiunea Schengen.

"Singurul stat cu care mai lucrăm acum este Austria. Întâlnirea pe subiectul Schengen care a contat a fost cea de luni a președintelui Partidului Național Liberal, Nicolae Ionel Ciucă, cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, nu întâlnirea lui Marcel Ciolacu cu Viktor Orban. Cine crede că o fotografie cu Viktor Orban este cheia intrării în Spațiul Schengen se înșală".

Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au salutat pe X anunțul de la Budapesta.