Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreaptă, din Austria, Fidesz al premierului ungar, Viktor Orban, și partidul populist ceh ANO, condus de Andrej Babis și-au anunțat duminică dorința de a forma o nouă alianță în Parlamentul European.

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a anunțat duminică, 30 iunie, intenția de a forma un nou grup parlamentar european, cu partidul de extremă dreaptă austriac și cu mișcarea centristă a fostului premier ceh Andrej Babis, relatează France 24.

"Luăm inițiativa de a lansa această nouă platformă", a arătat Viktor Orban într-o declarație comună la Viena, alături de Andrej Babis și de austriacul Herbert Kickl, șeful mișcării FPÖ.

Acest anunț vine în momentul în care Ungaria preia luni președinția rotativă a UE, după luni de blocaje și tensiuni cu Comisia și partenerii săi.

”Patrioți pentru Europa”

Noua alianță, denumită "Patrioți pentru Europa" și consacrată printr-un "manifest", are nevoie de sprijinul partidelor din alte patru țări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European.

Viktor Orban, al cărui partid, Fidesz, se află printre neafiliați de când a părăsit Partidul Popular European (PPE, dreapta) în 2021, speră să promoveze o viziune diferită, împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva "imigrației ilegale" și pentru "familia tradițională".

"Începe o nouă eră", a proclamat el, promițând că acest grup, dacă va vedea lumina zilei, "va schimba politica europeană".

"O eră a libertății, suveranității, păcii, prosperității și valorilor", a adăugat Herbert Kickl care, după ce partidului său s-a plasat pe primul loc la scrutinul european din 9 iunie, speră acum să câștige la alegerile legislative programate pentru sfârșitul lunii septembrie. "Astăzi este o zi istorică", a spus el.

Partidul său a făcut până acum parte din grupul Identitate și Democrație (ID), unde se află deputații Rassemblement national (RN) din Franța, în timp ce partidul Ano al lui Andrej Babis a decis să părăsească Renew Europe, care include liberalii și centriștii, inclusiv partidul Renaissance al președintelui francez, Emmanuel Macron.

Fidesz are 11 deputați cu aliații săi din partidul creștin-democrat KDNP, Ano șapte și FPÖ șase membri.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA