Fidesz, partidul premierului maghiar Viktor Orban, a părăsit Partidul Popular European, la două săptămâni după ce ieșise din grupul parlamentar de centru-dreapta din Parlamentul European.

„Este timpul să ne despărțim”, a scris pe Twitter Katalin Novak, secretar de stat pentru familie și vicepreședintă a Fidesz.

Ea și-a însoțit postarea cu o scrisoare de ieșire din PPE semnată de secretariatul internațional al Fidesz.

„Notificăm președinția Partidului Popular European că Fidesz nu mai vrea să își mențină adeziunea și, prin urmare, părăsește” PPE, se arată în scrisoare.

Fidesz consfințește astfel ruptura definitivă de cea mai mare familie politică din UE, în condițiile în care mai mulți membri PPE cereau de mult timp excluderea Fidesz, din cauza pozițiilor anti-Bruxelles ale lui Viktor Orban și al unor măsuri considerate a fi încălcări ale drepturilor fundamentale.

PPE urma să se reunească în curând pentru a decide excluderea Fidesz, cerută de președintele formațiunii, fostul șef al Consiliului European Donald Tusk, și de 13 partide membre.

Fidesz era deja suspendat din PPE din martie 2019.

Viktor Orban vrea să creeze o nouă dreaptă europeană, alături de conservatorii polonezi și de Liga Nordului, partidul de extremă dreapta italian condus de Matteo Salvini.