Premierul ungar Viktor Orban a reiterat vineri că Ungaria nu va acccepta o legătură între bugetul UE și planul de redresare și statul de drept, respingând propunerea de compromis avansată joi de Polonia.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a declarat joi seară că Varșovia ar putea renunța la veto-ul asupra bugetului UE pe perioada 2021-2027 și planul de redresare post-COVID, dacă va exista ”o declarație clară” a Consiliului European privind modul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Recunoscând că Polonia nu ar fi trebuit să folosească veto-ul împotriva bugetului și a planului NextGeneration, Gowin a precizat că declarația ar trebui să prevadă să statul de drept nu va fi folosit pentru a exercita ”presiuni nejustificate” asupra statelor membre în alte situații decât utilizarea corectă a fondurilor europene.

După o întâlnire cu mai mulți oficiali ai Comisiei Europene, vicepremierul Gowin le-a spus reporterilor că Polonia a înțeles că un veto împotriva bugetului pentru 2021-2027 și a planului de redresare va afecta financiar țara sa și alte state membre, relatează Euractiv.com.

Jaroslaw a mai precizat că oficialii Comisiei cu care a vorbit joi i-au explicat că, dacă Polonia și Ungaria nu renunță la veto, UE nu are de ales și va crea un alt plan de redresare fără cele două state membre. 

Premierul ungar Viktor Orban a respins însă compromisul propus de Varșovia. În interviul  săptămânal de la radioul public, el a spus din nou că bugetul UE și mecanismul privind statul de drept trebuie tratate separat.

În ultimele săptămâni, Orban și omologul polonez Mateusz Morawiecki s-au întâlnit de două ori pentru a-și coordona pozițiile în disputa cu Bruxellesul. După întrevederea de luni de la Varșovia, cei doi au anunțat că-și mențin veto-ul asupra bugetului multianual al UE, dacă cererea lor de retragere a condițiilor legate de statul de drept nu va fi auzită.