Opoziția premierului ungar față de concluziile privind Ucraina nu a provocat agitația obișnuită la Bruxelles. Nu are niciun impact asupra situației de la Kiev. Și Orban s-a explicat calm, relatează „Le Point” (Franța).

„27 de state în Consiliu, 26 care vor ca Ucraina să continue războiul, și Ungaria care rămâne de partea păcii", așa rezumă situația Viktor Orban, vizibil mulțumit de această aritmetică care îl plasează în poziția de disident-șef. Nu are importanță  acest „26 la 1” care l-ar face să tremure pe oricare alt lider european. Prim ministrul ungar se bucură.

Orban afișează această alegere așa cum se poartă o medalie și profită de ea pentru a inversa perspectiva: Europa este cea care se izolează de restul lumii, de China, Rusia și în special de America lui Trump. Trei puteri pe care le gestionează cu grijă: chinezilor, le oferă o poartă de intrare cu fabrici de mașini electrice; de la ruși cumpără petrol și depinde de ei pentru energia nucleară; iar cu Donald Trump, el manifestă o împărtășire a valorilor conservatoare anti-woke și un gust comun pentru democrația iliberală pe care o conceptualizează de vreo zece ani.

Ucraina, prea scumpă pentru Europa

Pentru Viktor Orban, nimic nu contează mai mult decât convergența cu opiniile lui Donald Trump. „Ar trebui să mergem cu America și să ne concentrăm pe pace, nu pe continuarea războiului”, spune el de o lună. O postură de avangardă transatlantică.

În mod constant de la izbucnirea războiului din Ucraina, el explică că Uniunea Europeană pur și simplu nu are mijloacele pentru a-și îndeplini ambițiile. „Banii pe care vor să-i trimită în Ucraina, pe lângă povara aderării la UE, sunt o sumă pe care economia europeană nu o poate suporta și, cu siguranță, nu economia ungară”, explică el.

Consultare în Ungaria privind aderarea Ucrainei la UE

Cireașa de pe tort: ​​Orban a anunțat o consultare națională în țara sa cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, o modalitate de a se prezenta ca apărătorul democrației directe în fața elitelor europene deconectate. Aceste consultări sunt frecvente în Ungaria. Nu au valoarea unui referendum propriu-zis și nu întrunesc cvorumul necesar. Dar îi permit să revendice un larg sprijin național pe scena europeană.

De data aceasta, la Bruxelles nu a existat niciun scandal în legătură cu vetoul Ungariei asupra concluziilor ucrainene care au fost adoptate de celelalte 26 de state membre. Fără miză bugetară, practicarea dreptului de veto provoacă mai puține daune. Viktor Orban a adoptat fără dificultate concluziile privind apărarea. Dimpotrivă, este foarte interesat de propunerile de reînarmare puse pe masă de Comisia Europeană, pentru că are o mică industrie militară în țara sa.

Sursa: Rador Radio România