Premierul Viorica Dăncilă voia să o propună în CEx PSD de astăzi pe Claudia Țapardel pentru postul de comisar, au precizat surse social-democrate pentru EurActiv. Premierul a anunțat ulterior că discuția despre comisar se amână.

UPDATE

18:29 Dan Nica, răspunzând unei întrebări: ”N-am nicio problemă (penală -n.r.)”. La observația că nu e femeie, așa cum dorea Ursula von der Leyen din partea României, Nica a spus: ”Asta e o problemă”. El s-a declarat optimist în momentul în care a fost întrebat de votul Renew Europe în comisia de specialitate a PE.

18:26 Dăncilă susține că von der Leyen nu i-a cerut să se consulte cu președintele privind propunerea de comisar, dar îl va informa pe Klaus Iohannis în legătură cu numele pe care le va trimite la Bruxelles.

18:22 Viorica Dăncilă a declarat, după ședința CEx, că a discutat cu Ursula von der Leyen, iar Dan Nica rămâne propunerea României, deoarece e o persoană respectată și susținută de Grupul S&D. Ea a mai spus că există și o variantă de rezervă, în persoana Gabrielei Ciot. 

Dăncilă a explicat că România va proceda la fel ca Ungaria: dacă Budapesta va face o propunere, la fel va proceda și Bucureștiul, dacă Ungaria vine cu două propuneri, și România va face la fel. 

Întrebată dacă Dan Nica va avea probleme din cauza dosarului Microsoft, premierul a replicat: ”Nu cred că va avea probleme. Așa putem spune că și domnul președinte a avut probleme cu casele”.

17:44 Ședința CEx a fost întreruptă pentru scurt timp pentru ca Viorica Dăncilă să aibă o discuție cu Ursula von der Leyen. Președinta desemnată a Comisiei Europene a insistat ca Bucureștiul să propună și o femeie, astfel că social-democrații au decis rapid ca aceasta să fie Gabriela Ciot.

Aceasta a fost numită în funcția de secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la data de 20 septembrie 2017.

Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene.

În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations.

De asemenea, este coordonatoarea Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca). A obținut un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene (2012, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) cu calificativul „Summa cum laudae” și un doctorat în Științe ale Educației (2009, Universiteit Ghent, Belgia).

În perioada mai 2014 – noiembrie 2015 a ocupat funcția de consilier pentru afaceri europene în cadrul cabinetelor miniștrilor pentru Societatea Informațională, Fonduri Europene și Finanțe Publice. (Sursa: MAE)

16:51 Dan Nica a fost acceptat în unanimitate de membrii CEx.


16:41 Cum liderii din teritoriu n-au fost de acord cu nominalizarea Claudiei Țapardel, ei preferându-l pe Victor Negrescu, Dăncilă a avansat numele lui Dan Nica. 


15:20 Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, înaintea ședinței CEx, că se amână discuția privind propunerea unui alt comisar european.

Dăncilă a declarat că pentru PSD este "foarte important" comisarul european, dar vrea să discute mai întâi cu președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Ea a mai spus că a discutat cu Ursula von der Leyen despre Rovana Plumb, iar, dacă e nevoie va propune și o femeie, și un bărbat pentru funcție.

+++

În ultimele zile, pe fondul problemelor cu care s-a confruntat Rovana Plumb în Comisia JURI, au fost vehiculate mai multe nume: Ramona Mănescu, Luminița Odobescu, Mihai Fifor sau Victor Negrescu. Mănescu și Odobescu au dezavantajul că nu sunt din PSD.

Comitetul Executiv Național al PSD se reunește astăzi, începând cu ora 16:00, pentru a discuta despre noul candidat. Potrivit surselor EurActiv, Viorica Dăncilă o va propune pe fosta europarlamentară PSD Claudia Țapardel, care trebuie acceptată de membrii CEx pentru a putea ajunge candidată pentru funcția de comisar european.

Dăncilă a declarat marți dimineața că, în ședința Comitetului Executiv al PSD, vor fi făcute mai multe propuneri privind postul de comisar european, dar ea, personal, și-ar dori să fie aleasă o femeie.

De altfel, aceasta este și o cerință a președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ține foarte mult să aibă un număr egal de femei și bărbați în noua Comisie.

Ea a mai cerut ca noua propunere să fie o persoană integră și competentă din punct de vedere profesional.

Claudia Țapardel a fost eurodeputat în legislatura 2014-2019. Printre altele, ea a fost membră a Comisiei pentru Transport și Turism din PE.