Votul asupra rezoluției privind aderarea României la Schengen va fi "cu siguranță" în plenul Parlamentului European din iulie, a anunțat joi eurodeputatul Vlad Gheorghe.

Vești bune din Parlamentul European, unde astăzi (joi - n.r.) am avut discuția finală privind rezoluția în favoarea aderării României la spațiul unic de circulație european. Votul în plenul Parlamentului va fi cu siguranță în sesiunea de luna viitoare de la Strasbourg, între 10 și 13 iulie", a scris eurodeputatul USR/Renew Vlad Gheorghe pe Facebook.

Acesta e coraportor pentru rezoluție.

Textul final va conține toate punctele de interes pentru România:

- cerem un nou vot pentru aderare musai până la finalul acestui an

- votul trebuie să fie bazat strict pe criteriile necesare pentru Schengen

- spunem clar că decizia de a lăsa România și Bulgaria în afara Schengen este una discriminatoare pentru români și bulgari, cu atât mai mult pentru cei din diaspora care pierd timp, bani, nervi când revin în țară

- solicităm compensarea financiară pentru toate costurile cauzate de neaderare, în ciuda îndeplinirii condițiilor încă din 2011.

Gheorghe e "convins" că rezoluția va fi adoptată în Parlamentul European cu majoritate transpartinică și va pune "presiune suplimentară" în favoarea României. 

"Avem susținerea Parlamentului, Comisia Europeană și comisarul de resort, Ylva Johansson au reafirmat azi angajamentul pentru aderarea noastră în 2023, iar președinția spaniolă din a doua parte a anului este hotărâtă să sprijine România și Bulgaria. Dar trebuie să ne ajutăm și singuri, ca eforturile tuturor unite să dea rezultatul mult așteptat: românii să se bucure pe deplin de dreptul la liberă circulație peste tot în cadrul spațiului unic european", a subliniat el.




Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »