Acord înaintea summitul UE: Ursula von der Leyen ar urma să rămână în fruntea Comisiei, portughezul António Cosot va prelua conducerea Consiliului European, iar prim-ministra Estoniei Kaja Kallas va fi șefa diplomației europene.

Negociatorii Partidului Popular European (PPE), ai social-democraților și liberalilor au ajuns marți la un acord privind principalele funcții la conducerea instituțiilor europene, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citând două surse apropiate negocierilor. În consecință, Ursula von der Leyen urmează să fie nominalizată la Consiliul European de joi pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Totuși, ea trebuie să fie aleasă de Parlamentul European. Acest lucru ar trebui să se întâmple la mijlocul lunii iulie.

Postul de președinte al Consiliului European îi va reveni fostului prim-ministru portughez António Costa, un social-democrat. Șefa guvernului din Estonia Kaja Kallas, de la liberali, va conduce diplomația europeană.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk au fost negociatorii PPE, cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez din partea social-democraților, iar președintele francez Emanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte din partea liberalilor din Renew. 

Cei 27 de șefi de stat și de guvern se vor reuni la Bruxelles pentru Consiliul European de joi și vineri. Unul dintre obiective este aprobarea oficială a funcțiilor de top. Pentru acest lucru e necesară o majoritate calificată, adică voturile a cel puțin 20 de șefi de guvern ale căror state reprezintă 65 la sută din populația UE.

Conform surselor FAZ, Costa a acceptat ca în stabilirea agendei Consiliului European să țină seama în mod corespunzător de prioritățile politice ale PPE, partid care a câștigat alegerile europene cu un avantaj clar față de social-democrați.