Von der Leyen crede că „spectrul Hiroshimei și al Nagasaki încă mai planează asupra umanității”
Președinta Comisiei Europene profită de acordarea Premiului Nobel pentru Pace organizației japoneze Nihon Hidankyo pentru a avertiza asupra pericolului nuclear, scrie La Razon (Spania).
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că activitatea organizației japoneze Nihon Hidankyo, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, este „incalculabilă" și demonstrează "datoria și mai mare de a proteja viitoarele generații de războiul nuclear".
„Spectrul Hiroshimei și al Nagasaki încă planează asupra umanității”, a spus Von der Leyen într-un mesaj pe rețeaua de socializare X, după ce a aflat decizia Comitetului Norvegian al Premiului Nobel, care „trimite un mesaj puternic”, pentru că avem „datoria de a ne aminti”.
De asemenea, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a felicitat organizația pentru premiu și i-a mulțumit pentru „deceniile de muncă neobosită pentru pace și apărarea fermă a unei lumi fără arme nucleare”, într-un mesaj pe aceeași rețea de socializare.
„Într-un moment în care retorica nucleară periculoasă este în creștere, apărarea voastră neobosită a unei lumi fără arme nucleare este mai crucială ca niciodată”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, care a subliniat că mărturia organizației asigură că „mesajul său de pace trăiește în generațiile viitoare”.
În aceeași linie, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, Josep Borrell, a declarat într-un comunicat că premiul Nobel pentru organizația japoneză „servește ca o reamintire a consecințelor grave asociate utilizării armelor nucleare și a responsabilității pe care o au toate statele pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple".
„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată", a spus el.
Nihon Hidankyo a câștigat Premiul Nobel pentru Pace „pentru eforturile sale de a realiza o lume fără arme nucleare și de a demonstra prin amintirile martorilor că armele nucleare nu ar trebui să mai fie folosite niciodată”.
Prin acordarea premiului, Comitetul dorește să-i onoreze pe toți supraviețuitorii bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki din 1945 care „în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să-și folosească experiența valoroasă pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace”.
Anul viitor se vor împlini 80 de ani de când două bombe atomice americane au ucis aproximativ 120.000 de locuitori din Hiroshima și Nagasaki, au amintit ei la Oslo.
Uniunea Europeană (UE) a primit și ea Premiul Nobel pentru Pace în 2012 pentru că a contribuit la „transformarea Europei dintr-un continent aflat în război într-un continent în pace”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii