Von der Leyen critică sprijinul manifestat de Orban față de Rusia

Riposta dură a președintei Comisiei Europene survine cu o lună înaintea desemnării viitorilor comisari europeni, scrie Politico (Belgia), într-o amplă analiză privind tensiunile interne din Uniunea Europeană.
Miercuri, Ursula von der Leyen l-a criticat dur pe premierul ungar, Viktor Orbàn, după ce, în fața Parlamentului European, acesta vorbit relaxat despre Vladimir Putin, permițând astfel amestecul Rusiei și Chinei și dezamăgind totodată poporul ungar.
„Mai sunt încă unii care aruncă vina nu asupra invadatorului, ci asupra celor invadați. Nu asupra felului în care Putin se agață de putere, ci asupra aspirațiilor Ucrainei la libertate”, a declarat președinta Comisiei Europene.
„Doresc să îi întreb pe aceștia”, a spus ea uitându-se direct spre Orbàn: „Oare i-ar condamna vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? Sau pe cehi și pe slovaci pentru represaliile sovieticilor din 1968? Sau pe lituanieni pentru represiunea sovietică din 1991?” Aceste întrebări retorice au fost întâmpinate cu aplauze din partea grupurilor politice proeuropene.
În trecut, parlamentul a criticat-o pe von der Leyen pentru că se arată prea moale atunci când se referă la problemele vizând statul de drept și drepturile omului din Ungaria.
Riposta sa la adresa politicilor lui Orbàn survine cu câteva săptămâni înainte ca toți cei 26 de comisari europeni să se prezinte în fața parlamentului în vederea confirmării în funcție, iar ea trebuie să își asigure sprijinul europarlamentarilor pentru cel de-al doilea mandat al său. În cursul celei mai recente alocuțiuni, prin cuvinte neobișnuit de dure, von der Leyen l-a tras la răspundere pe premierul ungar pe tema conversațiilor acestuia cu Putin.
La începutul mandatului de șase luni al Ungariei ca președintă a Consiliului UE, Orbàn s-a implicat în autoproclamatele ale misiuni de pace de la Kiev, Moscova, Beijing și Washington, el pretinzând, fără să fi fost autorizat, că reprezintă Uniunea Europeană.
După comentariile liderilor unor diverse grupări politice din parlament, lui Orbàn, sincer uimit, I s-a oferit ocazia să riposteze, el declarându-se "surprins de afirmațiile președintei”.
„În mod intenționat nu au menționat diferendele noastre, având în vedere că noi colaborăm cu președinția consiliului din partea Europei. Nu este just să discutăm despre diferendele noastre având în vedere că noi ne aflăm aici ca să discutăm despre președinție”, a spus el.
Péter Magyar, un fost membru al Fidesz care acum este principalul adversar al lui Orbàn, a avut și el disensiuni cu premierul. Partidul lui Magyar, Tisza, deține o poziție bună în cadrul sondajelor.
Orbàn a mai spus că Comisia a devenit o „armă politică” în loc să se arate neutră și să-și concentreze atenția asupra protecției tratatelor UE.
Von der Leyen s-a mai referit și la alte probleme pe care le întâmpină din partea premierului ungar.
În privința competitivității – un subiect asupra căruia von der Leyen și Orbàn sunt de acord că UE are nevoie de mari investiții - președinta Comisiei Europene a susținut că, în pofida eforturilor UE de a impulsiona piața unică, există "un guvern care merge exact în direcția contrară, îndepărtându-se de piața unică”. Nu mai este nevoie să ghicim la cine s-a referit.„Cum ar putea un guvern să atragă mai multe investiții europene dacă, în același timp, discriminează companiile europene, impunându-le niște taxe mai mari comparativ cu cele impuse altora?", a mai adăugat ea.
Von der Leyen și-a întețit atacul la adresa lui Orbàn referindu-se și la migrație – un vechi și fierbinte subiect drag premierul ungar, care, cu o zi în urmă, la o conferință de presă, afirmase că țara sa se numără printre puținele state care îi țin pe migranții fără acte departe de Uniunea European.
„V-am auzit declarațiile”, a continuat von der Leyen. "Ați spus că Ungaria protejează granițele și că, în Ungaria, delincvenții sunt încarcerați. Cum se face însă că, anul trecut, autoritățile au eliberat din închisoare o serie de traficanți și de contrabandiști înainte de expirarea pedepsei?”.
Ea s-a folosit de ocazie ca să critice în continuare și recenta decizie a Ungariei de a permite polițiștilor chinezi să patruleze pe teritoriul țării, precum ;I la cea vizând relaxarea regimului de vize pentru cetățenii ruși, care, în opinia sa, reprezintă un "pericol la adresa securității” tuturor țărilor din UE.
„Asta nu înseamnă apărarea suveranității Europei, ci înseamnă o ușă din spate deschisă amestecului din afară ", a spus von der Leyen.
Dar von der Leyen și-a mai îndulcit din discurs, încheind printr-un apel adresat poporului ungar. „Suntem o singură familie. Viitorul vostru este și al nostru. Zece milioane de unguri înseamnă totodată 10 milioane de bune motive pentru a ne croi un viitor împreună”.
Sursa: Rador Radio România
de Tiberiu 17 Oct 2024 22:04
de Maria Mihalcea 18 Oct 2024 13:24