Noul echilibru de forțe apărut după alegerile din iunie a schimbat planul inițial al Ursulei von der Leyen de a căuta sprijin pentru realegerea ei din partea dreaptă, iar ea se îndreaptă acum către Verzi pentru a găsi o majoritate sigură.

Von der Leyen se bazează pe voturile Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, ale socialiștilor (S&D) și ale liberalilor (Renew), care au promis că vor forma o coaliție proeuropeană în următorul legislativ de cinci ani.

Potrivit ultimelor date, PPE are 188 de locuri, socialiștii - 136, iar liberalii - 76, având asigurată o majoritate de 400 de locuri în Parlamentul European cu 720 de locuri.

Cu toate acestea, având în vedere că votul este secret, PPE a stabilit o marjă de ”15%”, ceea ce înseamnă că ar putea pierde până la 15% din voturi de la membrii individuali ai grupurilor proeuropene. 

PPE nu este sigur că toți socialiștii vor vota pentru von der Leyen. La fel ar putea proceda și parlamentari din propriul grup, în special din delegațiile franceze și austriece.

La 1 iulie, von der Leyen a început și discuțiile cu Verzii, având ca țintă cele 53 de voturi ale acestora.

Eurodeputatul Bas Eickhout a declarat pentru Euractiv că obiectivul discuțiilor a fost să vadă dacă Verzii se pot alătura majorității, fără a da înapoi în privința Green Deal.

La rândul său, PPE pare să fie împărțit în privința colaborărilor viitoare.

Într-un interviu acordat Euractiv în septembrie 2023, secretarul general al PPE a precizat că Verzii ar trebui să facă parte din coaliția proeuropeană.

”Cred că PPE, socialiștii, liberalii și Verzii sunt elemente politice din cadrul UE care au garantat că Uniunea noastră merge înainte în direcția corectă”, a spus Bakolas atunci.

Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, politicienii de centru-dreapta – inclusiv von der Leyen și șeful PPE Manfred Weber – au declarat că sunt deschiși să colaboreze cu elementele ”sănătoase” de dreapta, precum Giorgia Meloni din Italia, excluzându-i pe Verzi.

Socialiștii au reacționat și au exclus orice sprijin pentru von der Leyen dacă vreun membru al ECR, precum Meloni, va face parte din coaliția proeuropeană.

Cu toate acestea, diviziunile în cadrul PPE par să existe în continuare.

Coordonatorul pentru agricultură, Herbert Dorfmann, a declarat marți pentru Euractiv că von der Leyen ”nu ar trebui să caute sprijinul Verzilor” pentru a evita situațiile trecute în care s-a concentrat pe probleme de mediu și ”i-a neglijat” pe fermieri.

Revigorarea Green Deal?

Având în vedere că sprijinul socialiștilor este necesar pentru a asigura o majoritate sigură, von der Leyen apelează la Verzi. Cu toate acestea, încrederea reprezintă o problemă.

”Există cu siguranță o problemă de încredere între PPE și Verzi. Nu putem avea încredere în ei că ne vor sprijini pe deplin și este ceva la care trebuie să lucrăm pentru ca noua coaliție proeuropeană să fie cât mai puternică posibil”, a declarat pentru Euractiv o sursă din PPE.

Aceeași sursă a adăugat că prin deschiderea către Verzi, PPE ”nu are nimic de pierdut”

”Verzii sunt o forță proeuropeană […] n-ar fi rău să-i cooptăm”, a adăugat sursa.

Verzii insistă să continue Green Deal pe fondul solicitărilor PPE înainte de alegeri că e nevoie de o abordare ”pragmatică”.

”Green Deal este o lege și toată lumea o recunoaște […], dar legile sale de implementare trebuie să aibă în vedere unghiul economic”, a insistat sursa PPE.

Dar lipsa de încredere pare a fi reciprocă.

În afară de politică, Verzii iau în considerare plasarea loialiștilor în poziții cheie în cadrul birocrației UE - cum ar fi președinții de comisii - invocând temerile că PPE ar putea alege să guverneze cu naționaliștii din ECR odată ce von der Leyen va fi aleasă.

Dar și socialiștii au pus din nou Pactul Verde pe primul loc pe agenda următorului executiv al UE.

Un document consultat de Euractiv sugerează că politicile cheie ecologice existente ar trebui să rămână intacte.

”Realizările înregistrate până acum în cadrul European Green Deal, pachetul Fit for 55 și ținta pentru 2030 trebuie să rămână în vigoare”, se arată în documentul "Key Demands 2024-2029”.

Polonezii din PiS, indeciși

ECR, care are în prezent 78 de locuri, încearcă să-și găsească locul în noul peisaj.

În două săptămâni, ECR a devenit al treilea grup ca mărime depășindu-i pe liberali, până luni când s-a format grupul ”Patrioții pentru Europa” de extremă dreapta și a împins ECR pe a patra poziția.

Încă nu este clar ce vor face europarlamentarii Frații Italiei (24 de locuri) în privința lui von der Leyen. Meloni s-a abținut de la votul liderilor UE privind nominalizarea lui von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea CE, la începutul acestei luni.

PiS, cealaltă mare delegație din ECR cu 20 de mandate, nu a decis încă oficial dacă o va sprijini pe von der Leyen, a declarat biroul lui Joachim Brudziński, copreședintele ECR, pentru Euractiv Polonia, adăugând că decizia urmează să fie luată ”în viitorul apropiat".