Anunțul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienți din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de șantaj, a declarat miercuri șefa CE, Ursula von der Leyen.

„Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere”, a spus președinta Comisiei Europene, adăugând că  decizia nu i-a luat prin surprindere pe europeni.

„Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre.Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au instituit planuri de urgență exact pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu acestea într-un spirit de coordonare și solidaritate”, a afirmat Ursula von der Leyen după ce Gazprom a anunțat că sistează livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, pe motiv că aceste țări nu au plătit în ruble.

În prezent are loc o reuniune a grupului de coordonare în domeniul gazelor. Totodată, UE continuă să colaboreze cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative.

„Voi continua să fac demersuri, împreună cu lideri europeni și mondiali, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Îi asigur pe europeni că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate de această nouă provocare. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a comunicat Ursula von der Leyen.

Gazprom a explicat miercuri că a suspendat complet furnizarea de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) pentru că nu a primit până la sfârșitul zilei de marți plățile în ruble pentru livrările aferente lunii aprilie. 

Președintele Vladimir Putin a stabilit luna trecută că țările „neprietenoase” trebuie să plătească în ruble. Pe lista țărilor „neprietenoase” se află statele membre UE, SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie și Australia.

Potrivit Bloomberg, care citează surse anonime, zece cumpărători europeni și-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăți în moneda rusă. 

Până acum, doar Ungaria a anunțat că se va conforma dorinței lui Putin.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat miercuri că Austria va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro, nu în ruble, așa cum relatase anterior agenția rusă Tass.

El a explicat că președintele rus i-a spus în urmă cu două săptămâni - când a fost în vizită la Moscova - că plățile în euro vor continua să fie acceptate. 

Compania poloneză PGNiG a informat că tăierea livrărilor de gaze naturale reprezintă o încălcare a contractului și-și rezervă dreptul de a solicita compensații.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că decizia Rusiei e o încălcare gravă a contractului actual și. Sofia își revizuiește în prezent toate contractele cu Gazprom, inclusiv pentru tranzitul de gaz rusesc către Serbia și Ungaria, deoarece „șantajul unilateral nu este acceptabil”, potrivit Reuters.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis i-a transmis omologului bulgar că Grecia va ajuta Bulgaria.