Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apărat decizia de a numi “protejarea modului nostru de viață european” portofoliul care se va ocupa, printre altele, de migrație. Cu toate acestea, ea nu a comentat criticile reale.

Ursula von der Leyen a apărat sintagma "protejarea modului de viață european”, într-un editorial publicat luni în mai multe cotidiene europene, relatează Deutsche Welle. "În această dezbatere, pentru unii dintre noi termenul «mod de viață european» apare încărcat cu semnificații politice", susține von der Leyen, adăugând că protejarea valorilor din tratatele europene reprezintă "baza identității noastre".

Acestea sunt incluse în articolul 2 al Tratatului  Uniunii Europene, reamintește politicianul german: "Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați".

"Acest mod de viață european este amenințat astăzi de «adversarii Europei»: fie că este vorba de cei din afara (UE) care intervin în alegerile noastre, fie că e vorba de naționalistii din interior, care doresc să destabilizeze Europa. Nu le putem permite să răstălmăcească fundamentele stilului de viață european. Ei doresc contrariul a ceea ce este Europa", scrie Ursula von der Leyen.

Marțea trecută, von der Leyen a prezentat portofoliile din noua Comisie. Cele mai multe critici s-au îndreptat către cel alocat candidatului grec Margaritis Schinas. Acesta va fi și unul dintre cei opt vicepreședinți ai viitoarei CE și va coordona politica de migrație și de azil, sub denumirea "potejarea modului de viață european”.

Potrivit Deutsche Welle, dezbaterea a fost declanșată mai puțin de termenul în sine, cât de faptul că el e folosit pentru a sugera că modul de viață european este amenințat de migrație. Acest aspect nu a fost clarificat de von der Leyen în articolul său de opinie.

Denumirea a declanșat critici masive în Parlamentul European, von der Leyen fiind acuzată că a încercat să se dea bine pe lângă extrema dreaptă. Numeroase voci I-au solicitat schimbarea numelui.

Și actualul președinte al CE, Jean-Claude Juncker, a criticat numele portofoliului. "Cred că trebuie schimbat", a declarat joi Juncker, într-un interviu acordat postului de televiziune Euronews. 

Luxemburghezul a precizat că nu-i place ideea că "protejarea stilului de viață european” e pus în opoziție cu migrația: "Acceptarea celor care vin de departe este parte a modului de viață european". Juncker a mai spus că știe că denumirea nu reflectă nici valorile comisarului desemnat Margaritis Schinas, care a fost timp de mai mulți ani purtătorul său de cuvânt.