În perspectiva viitorului Consiliu European, programat pentru 23 și 24 martie, autoritățile de la Bruxelles vorbesc din nou despre migrație, printr-o scrisoare a președintelui Ursula von der Leyen adresată celor 27 țări membre, relatează Rai News.

"Teribilul naufragiu din largul coastei Calabriei a fost o reamintire vie a urgenței acțiunii noastre. O soluție justă și durabilă este posibilă doar printr-o abordare europeană și echilibrată. Putem obține mai multe, dacă acționăm împreună", a scris von der Leyen despre progresele dosarului de migrație în vederea Consiliului European. "În 2023, Comisia UE este pregătită să mobilizeze 110 milioane de euro în plus față de cele 208 deja angajate în cooperarea împotriva traficului de persoane", anunță Ursula von der Leyen.

"UE trebuie să lucreze la consolidarea frontierelor sale externe printr-o nouă abordare strategică. La 14 martie, Comisia UE a definit o nouă abordare a gestionării europene integrate a frontierelor pentru următorii cinci ani. Acesta este rezultatul colaborării strânse cu statele membre și Parlamentul European. Oferă un cadru clar de cooperare și coordonare pentru peste 120 de ofițeri de poliție europeană de frontieră și de coastă din autoritățile naționale ale statelor membre și Frontex", se arată în scrisoare.

"Trebuie să ne direcționăm mijloacele noastre în mod eficient, să folosim cât mai bine cele 600 de milioane de euro puse la dispoziție în scurt timp pentru a sprijini în mod substanțial statele membre cu controlul frontierelor și echipamentele tehnologice necesare", a explicat Ursula von der Leyen.

Un prim obiectiv ar fi "granița-cheie dintre Bulgaria și Turcia, unde Comisia lucrează cu autoritățile bulgare pentru a finaliza o evaluare a nevoilor. Frontex a revizuit, de asemenea, cerințele generale la toate frontierele externe. Concluziile ar trebui să fie atinse în Consiliul de Administrație săptămâna viitoare, identificând operațiunile cheie pentru consolidarea protecției frontierelor".

"Am continuat cooperarea strânsă cu partenerii noștri din Africa de Nord, iar livrarea de nave către Libia continuă să consolideze capacitățile de căutare și salvare. Grupul european de contact pentru căutare și salvare a fost relansat, oferind o platformă care permite statelor membre să se angajeze în scopul instituirii unui cadru de cooperare consolidat pentru căutare și salvare. De asemenea, Comisia UE a contactat mai multe state membre cu privire la discrepanțele identificate în înregistrarea sosirilor ilegale și am convenit cu statele membre să intensifice activitatea rețelei Blueprint, pentru a înființa un sistem comun de alarmă rapidă a UE", scrie von der Leyen.

În Balcanii de Vest, Frontex "a început să disloce polițiști de frontieră în Serbia, cu deja 130 de corpuri permanente dislocate la granițele sale cu Ungaria și Bulgaria. Serbia și-a confirmat recent angajamentul de a începe rapid negocierile pentru un nou acord privind statutul, care va permite desfășurarea de agenți permanenți chiar și dincolo de granițele partenerilor din Balcanii de Vest", a explicat președinta Comisiei, amintind și de negocierile cu Muntenegru și Albania.

"Totodată, este în derulare noul pachet de asistență pentru protecția frontierelor de 40 de milioane de euro pentru Balcanii de Vest cu echipamente modernizate", a adăugat Ursula von der Leyen.

"Uniunea Europeană a aprobat un nou sprijin în valoare de 200 de milioane de euro pentru asistență în primirea migranților, pentru a înfrunta probleme cheie, cum ar fi primirea minorilor neînsoțiți, consolidarea capacităților în apropierea frontierelor externe și satisfacerea nevoilor anumitor state membre.

Ursula von der Leyen a anunțat, de asemenea, eficacitate majoră asupra deplasărilor secundare și asupra solidarității. Se acordă atenție, de asemenea, progreselor în implementarea foii de parcurs de la Dublin, "inclusiv înregistrarea în Eurodac, sprijinind activitatea care va reduce stimulentele pentru deplasările secundare", se arată în scrisoare.

"Comisia va raporta cu privire la foaia de parcurs a Convenției de la Dublin la sfârșitul acestui an, așa cum a fost stabilit de Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne din 9 martie", concluzionează scrisoarea transmisă de Ursula von der Leyen.

Meloni: Urgența migranților devine structurală

"Prima testare este problema imigrației, pentru care guvernul nostru a obținut să fie dedicată o mare parte din consiliul extraordinar din februarie. Ne confruntăm cu o urgență care devine structurală, această definiție este tabloul cel mai realist", a declarat premiera Giorgia Meloni, în vederea Consiliului European din 23 și 24 martie.

"Vreau să repet: înainte de orice posibil drept de a emigra, fiecare ființă umană are dreptul să nu fie forțată să migreze în căutarea unei vieți mai bune. Este exact aspectul pe care Europa și Occidentul l-au neglijat în mod conștient în ultimii ani", a spus premiera italiană, subliniind că "în urma nenorocirii de la Cutro le-am scris președintei Comisiei Europene, președintelui Consiliului European și Consiliului UE pentru a reitera că nu mai putem aștepta. "Nu putem aștepta urmatorul naufragiu fără să facem nimic, pericol inerent pentru călătoriile organizate de contrabandiști fără scrupule. Granițele Italiei sunt granițele Europei".

Recomandările UE recunosc "principiul implicării statelor de unde provin navele ONG-urilor în operațiuni SAR, care nu trebuie să mai împovăreze doar statele unde acestea acostează. Statele de unde provin navele, care finanțează ONG-urile, trebuie să-și asume responsabilitățile, conform dreptului mării".

Noul Pact de Stabilitate trebuie să garanteze flexibilitatea fondurilor europene și trebuie găsit un acord în acest sens. În timp ce partidele de opoziție și Bruxelles-ul fac presiuni ca Italia să ratifice MES, Giorgia Meloni consideră acest pas crucial și va reitera acest lucru la Consiliul European de joi și vineri, în vederea căruia va susține discursuri în cele două Camere ale Parlamentului italian, marți și miercuri.

MES nu este centrul discuțiilor, susține premierul, care s-a întâlnit marți dimineață cu ministrul de Interne Matteo Piantedosi pentru a pregăti reuniunea de la Bruxelles: pe masa discuțiilor s-a aflat dosarul migranților, cu toate implicațiile lui. O confruntare cordială, în care au ieșit la iveală "armonia și încrederea reînnoită", potrivit unor surse apropiate Giorgiei Meloni.

Pentru Guvern, pe de o parte, este o prioritate să ajute Tunisia, care așteaptă finanțare de la FMI, în pragul unei crize care ar putea genera un val de migranți. Pe de altă parte, după cum a reiterat prim-ministra italiană, avem nevoie, în sfârșit, de o gestionare europeană a fluxurilor migratorii, pentru controlul frontierelor, cooperarea în materie de repatrieri și în lupta împotriva contrabandiștilor.

Sursa: RADOR