Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus în mod deschis utilizarea profiturilor generate de miliardele de euro și dolari din activele rusești înghețate pentru a cumpăra muniție și arme pentru a ajuta Ucraina, potrivit La Razon.

Șefa Comisiei a cerut o "trezire urgentă" în chestiunile de Apărare în Europa, după ce a subliniat că în lume există o creștere a autoritarismului și că "amenințarea cu războiul nu este iminentă, dar nu este imposibilă".

Într-o dezbatere din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, axată pe problema Apărării, Von der Leyen a avertizat cu privire la "pericolele unei ligi în creștere și îngrijorătoare de autoritari", referindu-se la Rusia, Iran și Coreea de Nord, pe lângă instabilitatea din Orientul Mijlociu cu războiul din Gaza. Din toate aceste motive, ea a cerut Europei "să se trezească urgent" în materie de securitate și apărare, subliniind că în joc este "libertatea și prosperitatea" Europei. "Trebuie să începem să ne comportăm ca atare", a spus ea.

"Poate că amenințarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Riscurile războiului nu trebuie exagerate, dar trebuie să ne pregătim pentru ele. Și asta începe cu necesitatea urgentă de a reconstrui, reface și moderniza forțele armate ale statelor membre", i-a asigurat ea pe europarlamentari.

Astfel, Von der Leyen a anunțat că planul său de strategie industrială de Apărare care va fi prezentat în curând implică asigurarea faptului că Europa poate fi în fruntea "următoarei generații de capabilități operaționale câștigătoare de lupte" și garantează suficient material de armament și superioritate tehnologică. "Asta înseamnă să ne turboalimentăm capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani", a punctat ea, rezumând unul dintre obiectivele planului său de apărare, astfel încât Europa să "cheltuiască mai mult, mai bine și într-un mod european" prin achiziții comune.

În acest sens, "populara" germană a confirmat că acest tip de achiziție comună de material militar va fi prioritar și "va contribui la reducerea fragmentării și la creșterea interoperabilității". Liderul comunitar consideră că este important să se transmită un "semnal clar industriei" cu acorduri de cumpărare în avans pentru a oferi garanții sectorului de arme de predictibilitate pe termen lung.

De asemenea, liderul Executivului european a preluat mănușa președintei Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño, care apără aprofundarea mandatului băncii de a-și consolida contribuțiile la apărarea comunitară. "Facem apel la statele membre să susțină această propunere. Industria de apărare din Europa are nevoie de acces la capital. Aș dori să încurajez creditorii noștri publici și privați să sprijine industria noastră de apărare și, în special, IMM-urile", a insistat ea.

De asemenea, Von der Leyen a anunțat crearea unui birou de inovare în domeniul apărării la Kiev, care va "apropia și mai mult Ucraina de Europa și va permite tuturor statelor membre să profite de experiența Ucrainei pe câmpul de luptă și de cunoștințele sale despre inovarea industrială a apărării". Ea a recunoscut că realizarea acestui pas pentru apărarea europeană va necesita, mai presus de toate, "o nouă mentalitate" din partea instituțiilor, industriei și investitorilor.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA