Președinta CE, Ursula von der Leyen, a mulțumit, în discursul privind starea Uniunii, României și Bulgariei pentru modul în care gestionează protejarea frontierelor, spunând că e timpul să ajungă în Schengen.

”Am îmbunătățit protecția frontierelor. Agențiile europene și-au intensificat cooperarea cu statele membre. Permiteți-mi să mulțumesc în mod special Bulgariei și României pentru că au deschis calea - prezentând cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de returnare. Acestea au dovedit un lucru: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le primim, în sfârșit, (Schengen) - fără nicio altă întârziere”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

”Este bine că în cel mai important discurs al ei, Von der Leyen a spus clar că trebuie să fim în Schengen. Pentru mine asta înseamnă un semnal că tema va fi supusă discuției la reuniunea JAI din octombrie. Nu înseamnă deloc că avem garanția intrării, pentru că Austria e tot pe poziția Nu, iar Olanda nu are incă guvern și nu e clar dacă vor sprijini Bulgaria”, a comentat eurodeputatul Nicu Ștefănuță (Verzii europeni). 



Și Comisia, și Parlamentul European susțin de ani buni că cele două state îndeplinesc condițiile pentru a fi primite în Schengen. Olanda se opune intrării Bulgariei, iar Austria și-a folosit veto-ul împotriva primirii celor două state în decembrie anul trecut.