Cele 20 de sticle de vodcă trimise de Vladimir Putin drept cadou fostului premier italian Silvio Berlusconi de ziua de naștere a acestuia încalcă sancțiunile europene impuse Rusiei după invazia sa în Ucraina, a declarat Comisia Europeană.

Fostul prim-ministru Berlusconi, al cărui partid Forza Italia va intra în noul guvern de coaliție din Italia, a stârnit controverse săptămâna aceasta când a spus că a reluat legătura cu Putin și a făcut recent schimb de ”scrisori dulci” cu acesta, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

”De ziua mea de naștere, mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce”, le-a spus Berlusconi, care a împlinit 86 de ani luna trecută, parlamentarilor săi din Camera inferioară, conform unei înregistrări audio difuzate de agenția de presă LaPresse.

Un pachet de sancțiuni al UE, convenit în aprilie, a extins o interdicție de import pentru mărfurile rusești, inclusiv pentru băuturile spirtoase, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un comunicat, adăugând că nu există exceptări pentru cadouri.

Cu toate acestea, este la latitudinea fiecărui stat membru al UE în parte să pună în aplicare sancțiunile, a remarcat el.

Declarația a pus presiune asupra Giorgiei Meloni și a partidului său FdL, nevoiți să reafirme că poziția guvernului italian față de Rusia nu s-a schimbat.

''Suntem și rămânem alături de poporul ucrainean, ne poziționăm ferm pe axa occidentală și în apărarea dreptului internațional. Iar poziția centrului-dreapta se vede în actele concrete'', a declarat adjunctul FdL, Francesco Lollobrigida.