Votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European și referendumul național din 26 mai a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României (7:00, ora locală).

UPDATE

În Noua Zeelandă, USR-PLUS a luat 65%, PNL - 17%, iar PSD - 6%, potrivit unor date neoficiale.

+++

Votul a început în secția de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României, anunță Ministerul de Externe.

Votul în cadrul celor 441 de secții organizate în străinătate se va desfășura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22:00 – 27 mai ora 7:00 când se vor închide secțiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) și cea de la Vancouver, Canada.

”Pentru asigurarea condițiilor optime de vot pentru toți cetățenii români aflați în străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine din data de 26 mai 2019, în cele 441 de secții de votare au fost trimise 4.000.500 atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național din 26 mai 2019”, precizează MAE.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.

România are alocate 32 de locuri în Parlamentul European (33, după Brexit), pentru care candidează 13 partide și trei candidați independenți.

În cadrul referendumului, cetățenii vor trebui să răspundă prin DA sau NU la următoarele întrebări:  

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Informații despre prezența la vot în Diaspora, pe site-ul BEC.