Reîmpărțind complet cărțile după trei ani de război, Donald Trump a convenit miercuri cu Vladimir Putin să lanseze negocieri „imediate” cu privire la Ucraina. Potrivit presei europene, Statele Unite arată astfel că „se grăbesc să abandoneze Europa.

Este un moment de care se temeau europenii și ucrainenii de luni de zile, chiar de ani. Dar când a venit în sfârșit, miercuri, 12 februarie, „apariția bruscă și conținutul planului de pace” prezentat de Donald Trump „i-a șocat pe aliații Ucrainei”, rezumă ediția europeană a site-ului Politico, scrie „Courrier International” (Franța).

Într-un apel telefonic, președintele american și omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit să lanseze negocieri „imediate” pentru a pune capăt războiului, o mișcare care „pune capăt efectiv sprijinului Statelor Unite” pentru Ucraina, subliniază site-ul de știri.

În același timp, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a estimat că este „nerealist”să se ia în considerare revenirea Ucrainei la granițele sale de dinainte de 2014, a spus că aderarea Ucrainei la NATO după discuțiile de pace „nu este realistă” și a insistat că țările europene ar trebui să ofere acum „partea covârșitoare” a ajutorului pentru Kiev și să-și asume propria apărare.

Doar „doi actori” la masa negocierilor

Suficient pentru a declanșa un val de „nervozitate pe continentul european”, notează BBC.

Deoarece miercuri „Trump a respins categoric mantra europeană potrivit căreia soarta Ucrainei nu ar trebui să fie negociată fără Ucraina – și nu fără europeni”, analizează „Die Süddeutsche Zeitung”. „Așa cum stau lucrurile, la masa întâlnirilor anunțate de Trump și Putin vor fi doar doi actori: Trump și Putin. Dictatorul rus, care s-a simțit atât de umilit și ignorat de Occident încât a fost nevoit să invadeze țara vecină, apreciază în mod firesc acest lucru”, subliniază cotidianul bavarez.

„Diplomații europeni” inițial „nu au părut să știe cum să reacționeze” la anunțurile Washingtonului, notează Politico. „Adevărul brutal este că – cel puțin la nivelul Uniunii Europene – relațiile cu noua Casă Albă sunt atât de proaste încât sunt practic inexistente”, notează site-ul. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a făut niciun comentariu imediat.

„Echivalentul diplomatic al unui gest de sfidare”

Apoi, seara, șefii diplomației din șase țări europene și din Ucraina au dat publicității un comunicat comun în care afirmă că Europa și Kievul trebuie „să participe la orice negocieri” privind rezolvarea conflictului. Este „echivalentul diplomatic al unui act de sfidare” pentru europenii care „nu pot face mare lucru pentru a schimba situația la ora actuală”, notează „Süddeutsche Zeitung”.

„Dorim să discutăm despre calea de urmat cu aliații noștri americani”, se spune în textul publicat la finalul unei întâlniri de două ore la Paris a șefilor diplomaților franceză, germană, poloneză, italiană, spaniolă, britanică și ucraineană. „Ucraina trebuie să aibă garanții puternice de securitate. O pace justă și de durată în Ucraina este o condiție necesară pentru o securitate transatlantică puternică”, adaugă textul, care amintește de angajamentul țărilor europene în favoarea „independenței, suveranității și integrității teritoriale” a Ucrainei „în fața agresiunii ruse”.

Dar Statele Unite au arătat clar miercuri că „se grăbesc să abandoneze Bătrânul Continent”, analizează „Le Soir”. Potrivit cotidianului de la Bruxelles, „asaltul american semnat de Trump nu este o surpriză totală. Europenii înșiși au fost demult de acord că trebuie să facă mai mult pentru apărarea lor și să încerce un început de emancipare”.

Sursa: Rador Radio România