Eleni Touloupaki, fosta șefă a Parchetului Anticorupție din Grecia, a cerut Autorității Elene pentru Securitatea Comunicațiilor și Confidențialitatea (ADAE) să verifice dacă telefonul ei a fost spionat pe fondul scandalului numit "Watergate grecesc”.

Eleni Touloupaki a investigat scandalul în care a fost implicată compania farmaceutică Novartis.

Ancheta Novartis din Grecia a fost lansată la jumătatea lunii decembrie 2016, cu dovezi de luare de mită a mii de oficiali guvernamentali și medici pentru ca Novartis să beneficieze de tratament preferențial pe piață.

Când guvernul conservator format de Noua Democrație a preluat conducerea, Touloupaki a fost pusă sub acuzație de autoritățile elene.

Într-un interviu acordat EURACTIV în mai 2022, ea a descris urmărirea ei drept o „răzbunare” împotriva a ceea ce, potrivit ei, a fost o „perturbare a sistemului politico-economic al țării”.

Toate acuzațiile legate de ancheta Novartis au fost în cele din urmă clasate. Totuși, Touloupaki suspectează acum că a fost și ea victima unui vast proiect ilegal de supraveghere care zguduie politica greacă de luni de zile.

„Vrem să confirmăm dacă și în ce perioadă au avut loc, în esență, interceptări ilegale ale celor două telefoane ale ei de către serviciile secrete grecești din presupuse motive de securitate națională”, a declarat avocatul ei Yiannis Matzouranis într-un comunicat.

„Ea poate face apoi apel la instanțele competente grecești și europene și poate primi protecție judiciară, așa cum este definită de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, a adăugat Matzouranis.

Touloupaki a observat că apelurile ei se terminau adesea brusc, chiar dacă era în zone cu semnal foarte bun. Ea reclamă și cazuri precum cel în care un străin a interferat în conversația ei cu o altă persoană.

Ea a adăugat că deseori își putea asculta vocea în timpul unui apel telefonic. Uneori, după încheierea unui apel, persoana cu care vorbea putea să-i asculte următorul apel.

La începutul acestei săptămâni, instituția de supraveghere a confidențialității din Grecia, ADAE, o autoritate independentă al cărei rol este prevăzut în Constituție, a decis să înființeze o echipă specială pentru a verifica evidențele tuturor companiilor de telecomunicații pentru a vedea dacă serviciile secrete grecești au cerut renunțarea la confidențialitatea convorbirilor telefonice pentru anumite persoane.

Decizia a venit în urma unor informații publicate de EURACTIV.com privind supravegherea a încă unui politician și a unui jurnalist.