Rezultatele alegerilor europene provoacă o îngrijorare deosebită în Cipru, întrucât analiștii vorbesc despre o „înfrângere a sistemului politic”, după ce un YouTuber care a candidat ca independent a fost marea surpriză, clasându-se pe locul trei.

Rezultatele alegerilor europene provoacă o îngrijorare deosebită în Cipru, întrucât analiștii vorbesc despre o „înfrângere a sistemului politic”, după ce un YouTuber care a candidat ca independent a fost marea surpriză, câștigând un loc în Parlamentul European de pe poziția a treia la numărul de voturi.

Conform rezultatelor numărate în proporție de 100% pe teritoriul cipriot, Alerta Democratică (DISY, de dreapta - n.trad.) ocupă primul loc, obținând două mandate în Parlamentul European, cu 24,8%, în timp ce Partidul Progresiv al Poporului Muncitor (AKEL- comunist -n.trad.) ocupă locul al doilea cu 21,5%, iar analiștii vorbesc despre un eșec al partidelor tradiționale, notează publicația elenă Reporter.gr.

Ascensiunea extremei drepte este o preocupare și în Cipru, la fel ca în Europa în general. Partidul Frontul Național Popular (ELAM) a reușit să obțină un mandat în Parlamentul European, însă a pierdut locul al treilea în fața unui candidat surpriză, și anume în fața unui YouTuber, Fidias Panayiotou, care a candidat independent și ”a făcut ravagii”, obținând 19,3% din voturi și un loc în Parlamentul European.

”Astăzi este o zi istorică nu numai pentru Cipru, ci și pentru întreaga lume”, a spus el, printre altele, după anunțarea exit poll-urilor. ”Am reușit să facem un miracol”, a adăugat el.”Evenimentul de astăzi, doamnelor și domnilor din partide, vreau să-l luați ca pe un clopoțel care sună pentru modernizare, să vă amintiți că sunteți în slujba oamenilor și nu a intereselor personale și de partid. Voi fi europarlamentar pentru toți oamenii din Cipru și din Europa. Voi încerca să fiu cel mai bun și mai util europarlamentar cipriot”, a adăugat el.

De altfel, el a subliniat importanța faptului că a fost ales cineva ”complet independent, având ca singură armă social media”. ”Aceasta înseamnă că poate a venit momentul ca lumea să înceapă un nou capitol din cartea democrației”, a subliniat el.

Cine este Fidias Panayiotou?

Tânărul de 24 de ani este fiul unui preot din Nicosia, nu are cine știe ce studii și a devenit deosebit de cunoscut datorită canalului său de YouTube și contului său de TikTok, unde încearcă să îndeplinească diverse provocări.

A călătorit în America și și-a făcut ”ucenicia” alături de YouTuberi de top, după care și-a făcut propriul canal care acum numără peste 2,6 milioane de abonați.

De exemplu, în cadrul unei provocări a stat trei luni în fața birourilor SpaceX ale lui Elon Musk, până când a primit o îmbrățișare de la acesta, iar într-o altă provocare a câștigat un Lamborghini după o sarcină dată de unul dintre cei mai cunoscuți YouTuberi, Mr. Beast, fiind singurul care a reușit să țină mâna pe mașină peste 70 de ore! În cele din urmă, a vândut mașina de lux pentru 240.000 de dolari.

El și-a anunțat candidatura la europarlamentare în direct la televizor purtând pantaloni scurți, o jachetă și... trei cravate. El a recunoscut că nu are habar de politică, nu a votat niciodată în viața lui, dar a promis că, dacă va fi ales, va studia din greu pentru a corespunde noilor sale îndatoriri.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA