Fostul prim-ministru neerlandez, veteran al politicii europene, se pregătește să preia frâiele Alianței Atlantice, ai cărei membri s-au reunit de marți la Washington pentru un summit care marchează cea de-a 75-a aniversare a organizației.

Nouvelobs.com a realizat un scurt portret al celui care va conduce cea mai mare alianță politico-militară.

1. NATO

Așa cum era de așteptat, neerlandezul în vârstă de 57 de ani a fost desemnat pe 26 iunie pentru a-i succeda în fruntea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) norvegianului Jens Stoltenberg, care este în funcție de zece ani. El va fi numit la summitul celei de-a 75-a aniversări a Alianței, care s-a deschis la Washington marți seara, pentru două zile, și își va prelua mandatul la începutul lunii octombrie.

2. Teflon

Mark Rutte, care a condus guvernul neerlandez timp de paisprezece ani – longevitate record – este supranumit "Mister Teflon" pentru capacitatea sa de a nu se lăsa amestecat în scandaluri. "Mister Silicon", a supralicitat cotidianul "Financieele Dagblad": are flexibilitatea cauciucului și rezistă la variațiile de temperatură. Liberal și eurofil, a impus Țările de Jos ca punte între Franța și Germania.

3. Trump

Rutte are o altă poreclă: "The Trump Whisperer", "omul care îi șoptește la ureche lui Trump", din cauza capacității sale de a-l convinge pe fostul președinte al SUA. Poate fi util în fruntea unei instituții pe care Trump, din nou candidat la Casa Albă, a descris-o drept "învechită": Statele Unite reprezintă jumătate din ponderea militară a Alianței Atlantice.

4. Macron

Demisionând din vara lui 2023, Rutte a păstrat puterea până la alegerile europene – un nou prim-ministru a fost învestit pe 2 iulie în Țările de jos. Ultima sa misiune a fost să negocieze, alături de Emmanuel Macron, numirile în noul mandat european. Președintele francez pierde un aliat în Consiliul European, dar câștigă unul în NATO. Ceea ce nu e inutil.

5. Orban

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, i-a blocat mult timp numirea, criticându-l pentru declarațiile sale la momentul adoptării unei legi ungare anti-LGBT în 2021. "El a declarat mai întâi că ungurii ar trebui excluși din UE [Uniunea Europeană], apoi că Ungaria ar trebui pusă în genunchi", a amintit el. De atunci, cei doi și-au aplanat neînțelegerile. Orban s-a asigurat că Ungaria nu va fi forțată să participe la efortul de război ucrainean.

6. Wilders

Alianța partidului său cu Partidul pentru Libertate (PVV) al liderului de extremă dreaptă Geert Wilders a provocat jenă în familia liberală europeană. Macronista Valérie Hayer amenințase că îi va exclude aleșii din grupul centrist Renew. Având în vedere rezultatele dezastruoase ale alegerilor europene, în cele din urmă nu se pune problema să se lipsească de ei...

7. Celibatar

În ciuda imaginii sale de ginere ideal, acest fost responsabil de resurse umane la Unilever, care visa să fie pianist, este un burlac înrăit. Când a venit la putere în 2010, canalul BNN, un pionier în reality show TV, și-a imaginat o emisiune pentru a-i găsi sufletul pereche. Fără urmări.

8. Econom

Obsedat de rigoarea bugetară, Mark Rutte a devenit unul dintre liderii "economi", aceste țări econoame din nordul Europei care dau lecții de seriozitate bugetară "greierilor" din Sud. O austeritate care se potrivește imaginii sale de lider "normal" aproape de popor.

9. Simplu

În iunie 2018, a dat cu mopul în Parlament după ce și-a vărsat cafeaua – imaginea a făcut înconjurul lumii. L-am văzut multă vreme la volanul unui Saab vechi sau tastând SMS-uri pe un Nokia antediluvian. Merge cu bicicleta la serviciu și locuiește nu în Catshuis, reședința oficială neerlandeză, ci într-un apartament din centrul Hagăi, orașul său natal, unde este și profesor voluntar de istorie la un colegiu defavorizat.

10. Controverse

Rutte a pledat în 2009 pentru dezincriminarea negării Holocaustului în numele libertății de exprimare, înainte de a-și cere scuze. Considerând-o degradantă pentru imaginea țării, a interzis vânzarea de canabis în cafenele către turiștii străini.