Un "marș pentru Europa" a fost organizat luni seara la Tbilisi pentru a da un semnal liderilor europeni care urmează să discute dacă acordă sau nu statutul de candidat oficial Georgiei.

La câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aștepta înainte de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE, zeci de mii de manifestanți au defilat luni la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a susține această aderare, scrie Le Temps. Fluturând drapele europene și georgiene, circa 120.000 de manifestanți, potrivit unei estimări a AFP pe baza fotografiilor făcute din drone, s-au adunat în fața Parlamentului georgian. Mai multe organizații pro-europene și toate formațiunile de opoziție au chemat la un "marș pentru Europa" luni seara la Tbilisi, pentru "a dovedi angajamentul poporului georgian la alegerea sa europeană și la valorile occidentale".

"Europa este o alegere și o aspirație istorică pentru georgieni, pentru care toate generațiile au făcut sacrificii", au declarat organizatorii în comunicat. "Libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, protecția drepturilor omului și justiția sunt valori care ne unesc pe toți și care ar fi garantate printr-o integrare în Uniunea Europeană".  

Reforme așteptate 

Această manifestație urmărește să dea un semnal Bruxellesului, în momentul în care liderii europeni urmează să discute în această săptămână dacă acordă sau nu statutul de candidat oficial Georgiei, ca și Ucrainei și Moldovei.

Dacă Comisia a dat un aviz pozitiv pentru Ucraina și Moldova, ea a estimat totuși vinerea trecută că Georgia trebuie mai întâi să facă reforme, în special politice, înainte de a putea primi acest statut. Executivul european a recomandat ca Georgiei să i se "ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene", o situație care nu are totuși valoare juridică. "Georgia trebuie să accelereze (reformele) și să avanseze spre această ușă deschisă", a comentat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Un guvern criticat, dar optimist

Partidul Visului Georgian, la putere la Tbilisi, s-a declarat "fericit" că are o "foaie de parcurs concretă", dat a apreciat drept "regretabil" faptul că statutul de candidat nu este susținut de Comisie de pe acum.

Vineri, prim-ministrul Irakli Garibașvili a salutat și el "decizia istorică de a acorda Georgiei o perspectivă europeană", adăugând că "vom lucra împreună cu Bruxellesul pentru a pune în aplicare toate cerințele și vom obține statutul de candidat".

Guvernul georgian a făcut în ultimii ani obiectul unor critici tot mai mari în legătură cu situația drepturilor omului, din partea ONG-urilor care exprimă îngrijorări în special în legătură cu reducerea libertății de exprimare.

Sursa: RADOR