Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intenționează să meargă în Franța, în luna iunie, pentru a participa la ceremoniile de comemorare a debarcării aliaților în Normandia, iar apoi va lua parte la o întâlnire a liderilor G7, în Italia.

Potrivit ziarului Korespondent, Politico scrie despre viitoarele vizite ale lui Zelenski citând doi interlocutori familiarizați cu agenda liderului ucrainean. Cu toate acestea, ambele surse au subliniat că programul președintelui ucrainean se poate schimba oricând.

"Dar, dacă totul decurge conform planului, Zelenski va folosi călătoria în afara țării pentru a cere mai mult sprijin militar din partea Occidentului și pentru a cere NATO să doboare rachete rusești, așa cum au făcut SUA și Marea Britanie când Iranul a atacat Israelul", scrie  Politico.

Publicația subliniază importanța acestor vizite, mai ales că Volodimir Zelenski și-a anulat recent călătoriile în străinătate, după ce Rusia a lansat o ofensivă la scară largă în regiunea Harkiv.

"De asemenea, Ucraina are nevoie disperată de sprijinul și atenția constantă a comunității mondiale, iar această călătorie îi va oferi timp să discute cu liderii mondiali, inclusiv cu președintele Joe Biden, pentru a apăra interesele țării sale", se arată în articolul din Politico. După vizita în Franța, Zelenski plănuiește să plece în Italia, pentru summitul G7, unde va cere partenerilor să ofere mai multă asistență Forțelor Armate ale Ucrainei și să confiște bunurile rusești.

Politico amintește că, pe parcursul mai multor luni, membrii G7 au dezbătut posibilitatea de a folosi sutele de miliarde provenite din activele rusești confiscate pentru a consolida capacitățile de apărare și economia Ucrainei, invocând complicații legale și temerile că Moscova ar putea face același lucru cu țările occidentale.

SUA și Marea Britanie au susținut în mod ferm ideea de a folosi aceste fonduri în sprijinul Ucrainei, în timp ce unii membri europeni, în special Germania, sunt mai sceptici. Această problemă a zguduit recenta întâlnire a miniștrilor de finanțe din G7, în care președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, s-a declarat ferm împotriva confiscării integrale a activelor rusești pentru a acorda împrumuturi Ucrainei.

Este posibil ca Zelenski să folosească această ocazie pentru a se întâlni cu șefii de stat și de guvern pentru a încerca să îi convingă pe cei care se îndoiesc", mai scrie Politico.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA