Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul liderilor europeni. El urmează să se adreseze Parlamentului European, în cadrul unei sesiuni extraordinare la Bruxelles.

Liderii europeni se întâlnesc joi și posibil și vineri pentru un summit special în care vor discuta despre migrație, Ucraina și economie.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a adresat lui Zelenski o "invitație deschisă” de a vizita Bruxelles, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Michel, Barend Leyts. Mai târziu, el a postat pe Twitter că Michel l-a invitat pe Zelenski "să participe personal la un viitor summit”.

Leyts nu a spus când ar putea Zelenski să accepte invitația și a precizat că nu vor fi furnizate alte informații Edin motive de securitate”.

Anterior, presa relatase că Zelenski ar putea participa la summit și s-ar putea adresa, de asemenea, la o sesiune a Parlamentului European.

O sursă din cadrul Parlamentului European a spus că există "probabilitatea unei sesiuni plenare extraordinare joi, 9 februarie, cu prezența lui Volodimir Zelenski”.

Două surse parlamentare separate au confirmat, sub condiția anonimatului, invitația adresată președintelui ucrainean.

Oficialii UE au refuzat să comenteze informațiile. Unii au remarcat că, dacă știrile despre o astfel de vizită s-au scurs în avans, ar putea reprezenta un risc mai mare de securitate pentru liderul Ucrainei și ar putea diminua șansele ca acesta să continue călătoria.

Biroul lui Zelenski nu a răspuns la nicio solicitare.

Dacă Zelenski vizitează Bruxelles săptămâna aceasta, ar fi doar a doua vizită în străinătate pe care a făcut-o de când Rusia a lansat invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

În decembrie, Zelenski a vizitat Washingtonul pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden și pentru a se adresa Congresului SUA.

Zelensky a luat cuvântul la summiturile UE prin video, cea mai memorabilă participare a sa fiind cea din 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat țara sa.