Observatorii se așteaptă la o contraofensivă a trupelor ruse lângă Kursk în curând. Prin urmare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își repetă cererea de a i se permite să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune în adâncul Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Parlamentului European, Delphine Colard, a anunțat că președinții EMPL și CULT au decis să amâne evaluarea audierii Roxanei Mînzatu pentru miercuri.

”La fiecare dintre comisari, mai este ceva de lămurit, de aceea evaluările nu s-au putut face”, a declarat vicepreședintele PE Siegfried Mureșan (PNL/PPE).

”A fost o audiere intensă, cel mai complex examen al vieții mele – trei ore, vreo 50 de întrebări. Dar la final am primit îmbrățișări, aplauze, bănuiesc însă că trebuie să așteptăm votul ca să-mi dau seama cum a fost”, a declarat Mînzatu pentru jurnaliștii români.

++++

Înaintea contraofensivei preconizate a Rusiei în zona de frontieră Kursk, Ucraina face apel la susținătorii săi - Statele Unite, Marea Britanie și Germania - să permită utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe care le oferă împotriva țintelor din Rusia, a scris marți pe Telegram  președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Acest lucru este esențial. Cu cât rachetele și dronele noastre pot lovi mai departe, cu atât Rusia va avea mai puține capacități reale de luptă", relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La doi ani și jumătate de la începutul războiului de agresiune rusesc, în august Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în regiunea rusă Kursk. Deși Rusia a reușit să recupereze unele așezări, linia frontului s-a schimbat puțin recent. Din cauza lipsei unui acord din partea aliaților săi occidentali, Ucraina a folosit până acum doar drone de luptă împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina blochează circa 50.000 de soldați ruși din zona frontului din regiunea Kursk, trupe care altfel ar fi putut fi folosite la ofensiva de pe teritoriul ucrainean. Atacurile asupra depozitelor de arme rusești au redus și ele stocurile de artilerie ale ocupanților, ceea ce a fost vizibil în zona de luptă.

FAZ notează că aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Între timp, devine din ce în ce mai clar că, după schimbarea guvernului în SUA, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru o reducere drastică sau chiar pentru încetarea ajutorului din partea celui mai mare susținător al său. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a făcut aluzie la această posibilitate în timpul campaniei electorale și, potrivit presei, ar intenționa să-l numească pe republicanul Mike Waltz în funcția de consilier pentru securitate națională. Waltz a evocat deja o reevaluare a sprijinului acordat Ucrainei.

În campania electorală, Trump a anunțat că va pune capăt rapid războiului din Ucraina. Încă nu a spus cum vrea să realizeze acest lucru. Președintele american în exercițiu Joe Biden și conducerea ucraineană se tem că sub Trump ajutorul militar al SUA acordat Ucrainei ar putea fi redus.