Jurnaliștii din R. Moldova au semnat o solicitare comună prin care cer Ministerului sănătății să organizeze săptămânal conferințe de presă, în regim online, în cadrul căreia aceștia să poată pune întrebări, relatează Agora.md.

Cererea a fost semnată de 25 de organizații și instituții media.

Inițiativa aparține Centrului pentru Jurnalism Independent, iar solicitarea a apărut în contextul în care jurnaliștii se confruntă cu lipsă de transparență și acces restricționat la informația de interes public, după ce autoritățile au introdus starea de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19, relatează Agora.md.

Reprezentanții presei susțin că oferirea răspunsurilor în cadrul conferințelor desfășurate online va contribui la informarea corectă și echidistanță a cetățenilor pe subiecte ce țin de situația de criză. 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a decis să creeze o celulă de criză a jurnaliștilor pentru a fi semnalate cazurile de îngrădire a accesului la informație, a libertății de exprimare sau a dreptului de a informa și se va pune presiune pe autorități ca să asigure respectarea drepturilor jurnaliștilor. 

”Timp de câteva săptămâni, demnitarii au comunicat unilateral și au acceptat selectiv invitațiile la emisiunile posturilor de televiziune. Astfel, mulți dintre colegii noștri nu au posibilitate să adreseze autorităților întrebări care să ofere claritate asupra problemelor majore ce ne vizează pe toți”, explică CJI în anunțul de lansare a celulei de criză.