Raportul companiei americane Kroll arată că suma de 13,7 miliarde de lei, scoasă din băncile moldovenești au trecut prin conturile a cinci firme offshore de la Privatbank din Riga, Letonia.

În perioada 25-26 noiembrie 2014 Grupul Shor a transferat din Moldova pe conturile unor firme ofshore 232,2 milioane de dolari și 544,5 milioane de euro, care la cursul de schimb din acea perioadă erau echivalente cu circa 13,7 miliarde de lei, potrivit raportului companiei americane Kroll, publicat de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Experții Kroll au constatat în baza datelor din sistemul Swift că banii au fost transferați de pe conturile de la Banca Socială a companiilor moldovenești Danmira SRL, Caritas Group, Contrade SRL, Voximar Com SRL și Davema Com SRL, pe conturile de la banca Privatbank din Letonia a cinci firme ofshore: Royalport Ltd, United Technologies LP, Vercell Solutions LP, Expovision Logistics LP și Danley Impex LP.

Toate cele cinci companii offshore au primit fondurile de împrumut de la companiile Grupului Shor în conturile de la banca letonă, Privatbank. Codul Swift pentru conturile beneficiare, PRTTLV2XXX este sediul Privatbank din Riga, Letonia,

se precizează în raportul Kroll.

Privatbank din Riga este o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina, controlat de miliardarii Igor Kolomoiski și Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile trei și patru în ultimul clasament al celor mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.

Potrivit paginii WEB, Privatbank este liderul pieței bancare din Ucraina și una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est și ocupă locul 9 în clasamentul regional.

Prelaut de pe Mold-Street.com