Gigantul rus al gazelor a avertizat întreprinderea Moldovagaz despre o posibilă reducere și chiar sistare a livrărilor de gaze în Republica Moldova ca urmare a neplății la timp și acumulării de noi datorii la gaz. Preluare de pe Mold-Street.com 

Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului mediu la gazele naturale cu circa 48%, de la actualul 5.666 lei până la 8.386 de lei pentru o mie de metri cubi. 

Devalorizarea leului, principalul factor  

Reprezentanții Moldovagaz au declarat în cadrul consultărilor publice organizate la ANRE, că principalul motiv care determină necesitatea revizuirii tarifului reprezintă creșterea cheltuielilor pentru achiziționarea gazelor naturale, provocată de devalorizarea valutei naționale în raport cu dolarul. 

Tarifele în vigoare nu mai corespund realităților, deoarece când au fost aprobate, la calcularea tarifului ca punct de referință a fost luat cursul de 11,9 lei pentru un dolar. Acum dolarul este mult mai scump și în trimestrul I al anului 2015 cursul mediu al valutei americane este estimat la circa 18,4 lei, cu peste 54,5% mai mult decât cursul inclus în formarea tarifului, a declarat Ilie Tutunaru, șeful secției economie din cadrul Moldovagaz.

Reprezentanții Moldovagaz au menționat că pierderile companiei de pe urma deprecierii leului depășesc deja 3,9 miliarde de lei, din care 32 de milioane de lei în 2011, 419 de milioane de lei în 2012, 833 de milioane de lei în 2013 și 2.632 miliarde de lei în 2014. Totodată, datoria companiei față de Gazprom este de 5,22 miliarde de dolari, din care 89% revine regiunii separatiste. 

Moldovagaz poate falimenta, iar Gazprom poate sista livrările de gaze 

Moldovagaz este într-o situație dificilă, din cauza datoriilor pe care le acumulează. În ultimul timp, Moldovagaz primește mesaje grele de la Gazprom prin care ne spune că pentru neonorarea obligațiunilor de plată volumul de gaze livrate va fi micșorat sau chiar va fi sistată livrarea până la achitarea tuturor datoriilor, a precizat Iacob Cazacu, vicepreședintele Moldovagaz.

Potrivit managerului dacă tariful nu va fi majorat întreprinderea Moldovagaz va falimenta. "Cu astfel de pierderi financiare este imposibil de activat” a declarat Iacob Cazacu. În același timp Sergiu Ciobanu, directorul ANRE susține că, în următoarele săptămâni, vor mai urma alte consultări publice, apoi va fi luată o decizie.

"Noi avem doi factori obiectivi de care ținem cont: protecția consumatorului, ca consumatorul să plătească un tarif corect pentru aceste servicii, fie energie electrică, fie gaze naturale. Și nu în ultimul să dăm posibilitate și operatorilor să se dezvolte, să facă investiții", a spus Sergiu Ciobanu.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că ANRE a întârziat foarte mult cu ajustarea tarifelor. Totodată ei susțin că tarifele vor fi majorate, doar că nu în proporția cerută de Moldovagaz.

Tarifele trebuie să acopere toate costurile și devierile financiare din ultimii ani. Pentru a preveni o majorare substanțială imediată s-ar putea merge pe o soluție de ajustare treptată a tarifelor, consideră Nicolae Mogoreanu, președintele Asociației Consumatorilor de Energie.

În același timp Victor Parlicov, ex-director al ANRE apreciază unele cereri ale Moldovagaz drept exagerate și care însă ar fi rezultatul unor decizii negândite ale autorităților.

Ca urmare a unei modificări din legislație, făcute în anul 2014, Moldovagaz cere acum ca tariful la transport să fie majorat de la 20 de lei la 500 de lei. Aceasta reprezintă 8,5% din tariful majorat cerut de Moldovagaz, a constatat expertul.

În afară de Moldovagaz cereri de majorare a tarifelor au cerut și companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice.