Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat vineri proiectul de rezoluție propus de Chișinău, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova.

UPDATE

Administraţia separatistă de la Tiraspol a calificat Rezoluţia privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului drept o iniţiativă a Chişinăului îndreptată împotriva aşa-zişilor pacificatori din Transnistria şi declară că nu va admite acest lucru, informează Radio Chişinău.

+++

Inițiativa a obținut 64 de voturi ”pentru”, 15 - ”împotrivă” și 83 de abțineri.

Reprezentantul Rusiei s-a arătat dezamăgit de decizia ONU, relatează Agora.md. Inițial, acesta a propus amânarea examinării subiectului, menționând că rezoluția va afecta negativ negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean. Propunerea nu a fost însă susținută. 

Ministerul român de Externe a salutat pe Twitter votul de la AG a ONU.

După vot, Rusia a insistat că Moscova este garanția păcii și securității din regiune. 

Nici președintele prorus de la Chișinău nu a fost mulțumit de inițiativă, acuzând Guvernul Filip de ”gest ostil antirusesc”.

”O garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean şi reintegrarea țării. Încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reuşite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înţelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului”, a scris Dodon pe Facebook.

Mulțumind țărilor care au susținut rezoluția, premierul Pavel Filip a precizat sâmbătă că subiectul va rămâne pe agenda ONU până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul Republicii Moldova.

”Noi insistăm asupra retragerii necondiționate și opertativ a trupelor GOTR care se află ilegal și fără consimțământul nostru pe teritoriul R. Moldova. Documentul nicidecum nu se referă la trupele de menținere a păcii. De multe ori se confundă GOTR cu misiunea de pacificatori. Chiar și aici noi avem poziția noastră și considerăm că și această misiune trebuie schimbată cu una civilă pentru că de mult și-a depășit misiunea. Însă de multe ori trupele ruse - GOTR sunt intenționat confundate cu misiunea de pacificatori. Acest acord nu înseamnă retragere imediată a trupelor ruse însă ne vom asigura că acest subiect va rămâne pe agenda ONU atât timp până când ultimul soldat rus va pleca de pe teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat prim-ministrul moldovean, relatează Deschide.md.