Prin investiții în România și R. Moldova, Rusia urmărește să omoare concurența, să pătrundă pe piața UE, să formeze pârghii care, acționate, să răspundă intereselor ei, e concluzia unei investigații a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigații.

"Încă din anii 90, Rusia a desfășurat în România o serie de afaceri bizare, toate conduse de foști ofițeri de informații. Majoritatea investițiilor rusești s-au materializat prin cumpărarea unor uzine și fabrici scoase la privatizare de guvernele de atunci. Puține dintre acestea mai fncționează și azi", scrie jurnalistul Sorin Ozon, de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații (CRJI), care a realizat un serial de anchete jurnalistice vizând afacerile rusești de pe cele două maluri ale Prutului.

CRJI amintește de cele mai importante cazuri în care companii sau oameni de afaceri din Rusia au desfășurat afaceri În România:

"După mai multe scandaluri, în 2006, RAFO Onești ajunge în protofoliul companiei rusești  Petrochemical Holding – în prezent este falimentară și se încearcă revânzarea rafinăriei.

"Compania Mechel a început din 2003 să strangă în portofoliul ei combinatele Mechel – Câmpia Turzii (INSI), Mechel – Târgoviște (COS), Ductil Steel – Oțelu Roșu, Ductil Steel – Buzău, Laminorul  Brăila și Mechel – Reparații Târgoviște. În anul 2010, Mechel avea în România aproximativ 7.000 de angajați. După problemele pe care patronul companiei le-a avut cu Putin, în 2013, Mechel cedase deja activele sale din România unei firme de apartament, pentru 50 de euro. Închiderea combinatelor a redus cu 15% producția de oțel a României, afectând puternic sectorul construcțiilor, având în vedere că, în mai 2010, compania asigura 80% din industria de oțel-beton a țării", scrie CRJl, adăugând că interesele în România ale companiei Mechel sunt reprezentate și printr-un fost ofițer al trupelor speciale (Spetnatz) din cadrul GRU – fostul serviciu de spionaj al Armatei Roșii, pe nume Boris Golovin.

Acesta a încercat și o afacere cu autobuze rusești la UCM Reșița.

Un alt exemplu este cel al Marco Group (în 2007 își schimbă denumirea în Vimetco) care devine în 2002 acționar la Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România. În iunie 2018, acționarii ruși au anunțat că scot la vânzare Alro Slatina – în prezent cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală.

"Alor Oradea a fost o companie producătoare de alumină din România. Era singura fabrică de alumină care folosea bauxită autohtonă. A fost cumpărată, la valoarea de lichidare, de Russki Aluminium, în 1998. În anul 2001, rușii au închis fabrica, pe motiv că nu mai era profitabilă. Alor a fost singura fabrică de alumină tubulară din Europa", mai scrie Sorin Ozon.

Republica Gazprom

Condusă de doi oameni de încredere ai lui Putin, Gazprom deține concesiuni petroliere in România prin subsidiara sa sârbă, NIS Petrol. Aceasta are concesiunile petroliere Jimbolia (județul Timis) și Tria (Bihor).  NIS a declanșat o ofensivă foarte agresivă deținând în România si aproape 200 de benzinării.

Compania de stat Gazprom este și furnizorul extern de gaze principal al României, asigurând circa o cincime din necesarul de gaze al țării. În plus, în martie 2013, Gazprom a anunțat achiziționarea companiei Marine Bunker Balkan, care alimentează cu combustibil nave în Portul Constanța.

Probabil că printre primii afaceriști ruși care au venit în România este Constantin Ivorski prin grupul de firme Unicom. Iavorski a fost ministru al energiei în Republica Moldova la începutul anilor ’90 și a făcut afaceri dubioase sub protecția politicienilor români apropiați Moscovei înca din 90 revânzând energie electrica sub prețul pietei, intermediind livrări de gaze prin capușe elvețiene, livrând cărbune pentru termocentralele românești sau în imobiliare.

Citiți întreaga investigație pe site-ul Centrului Român de Jurnalism de Investigații și, detalii despre partea referitoare la R. Moldova, pe Report.md.