Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că România va ajuta R. Moldova pentru a face față mai bine epidemiei de COVID-19.

Astfel, Bucureștiul va trimite în curând o echipă de medici și personal medical pentru a ajuta spitalelele și cadrele medicale să facă față mai bine epidemiei de COVID-19.

România va mai trimite în R. Moldova și măști, materiale sanitare și de protecție, precum și medicamente din rezerva națională, pentru a-i ajuta pe cetățenii moldoveni. 

UPDATE:

”În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova - va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a declarat luni Klaus Iohannis.

Guvernul precizează că o echipă de medici și asistenți medicali din România este pregătită să se alăture, pe bază de voluntariat, în această săptămână, colegilor din Republica Moldova, urmând să lucreze alături de aceștia, pentru o perioadă de timp, în spitalele din Republica Moldova implicate în combaterea pandemiei.

Totodată, Guvernul României va face, în perioada imediat următoare, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, o serie de donații de echipamente de protecție și alte materiale medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19.

În acest sens, în ședința de Guvern de joi vor fi alocate în contul Ministerului sănătății sumele necesare realizării donațiilor menționate. 

”Aceste demersuri vin în completarea eforturilor mai ample făcute de România în contextul pandemiei de a permite autorizarea livrării unor medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare care pot fi achiziționate din România în condițiile sistării exporturilor respective pe fondul instituirii stării de urgență, precum și de a facilita tranzitul și repatrierea în deplină siguranță a cetățenilor Republicii Moldova”, precizează Guvernul.