Toate secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise duminică, la ora 7.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, scrie Agerpres.

Din totalul celor 2.150 de secții de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetățenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetățenii moldoveni aflați în străinătate. Procesul de votare se va desfășura în intervalul orar 7.00- 21.00.

În România sunt organizate 12 secții de votare.

Numărul cetățenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, iar autoritățile electorale au pregătit pentru acest scrutin 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cetățenii din diaspora.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenți, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Numărul total de candidați înscriși în liste este de 1.791 persoane.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditați de CEC. Dintre aceștia, 1.800 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaționali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, și 30 de experți electorali internaționali din partea a zece autorități electorale străine.

Scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea președintelui Maia Sandu. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

Aceste alegeri parlamentare ar urma să desemneze cel de-al 11 parlament al Republicii Moldova de la obținerea independenței statului.