Peste 3,2 milioane de cetățeni din Republica Moldova sunt așteptați să participe duminică la alegerile pentru funcția de președinte al țării, disputată de opt candidați, între care și actualul președinte, Igor Dodon.

Ordinea în care candidații apar pe buletinele de vot este următoarea: Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate și Adevăr"), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic "Șor"), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acțiune și Solidaritate), Octavian Țîcu (Partidul Politic "Partidul Unității Naționale") și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Pentru acest scrutin, autoritățile de la Chișinău au decis constituirea a 2.143 de secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova și alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federația Rusă (17), România (13) și Statele Unite ale Americii (12), scrie Agerpres.

Potrivit Constituției, câștigător este desemnat candidatul care întrunește voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenți la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obține majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul președintelui Republicii Moldova este de patru ani.

Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale (3.287.140 cetățeni cu drept de vot).