Aproape jumătate dintre alegători au votat în alegerile parlamentare anticipate organizate duminică.

UPDATE: 12 IULIE

Potrivit rezultatelor preliminare după numărarea a 100% din voturi, PAS are 52,74% (62 de mandate), comuniștii - 27,22% (32 de mandate), Partidul ȘOR - 5,75% (7 mandate), relatează Agora.md.

AUR a luat sub 1%.

+++

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea pro-europeană a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a obținut aproape jumătate dintre voturile acordate în scrutinul de duminică.

După centralizarea rezultatelor din peste 80% din secții, PAS are 47% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 31% din voturi, iar Partidul Șor 6,8%, potrivit datelor publicate pe siteul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova. 

„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei”, a transmis duminică seara Maia Sandu.

„Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită!

După ce se vor număra voturile și se vor valida alegerile, vom putea discuta despre pașii constituționali pentru formarea Guvernului”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Și fostul președinte Igor Dodon a admis că începe o nouă etapă în politica de la Chișinău.

„Am avut o campanie activă și, din calculele noastre, avem rezultate pe măsură”, a spus Dodon, care a adăugat că „de mâine va începe o nouă etapă în Republica Moldova”. Fostul șef al statului a transmis un mesaj și către restul oamenilor din politică:  „Nu trebuie să admitem alte crize politice”.

******************* 

Potrivit unui sondaj telefonic realizat de comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi câștigat peste 55% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 24% din voturi, iar Partidul Șor 8,1%. De asemenea, blocul electoral al lui Renato Usatîi ar putea să acumuleze peste 4%.

Sondajul a fost realizat telefonic doar în rândul cetățenilor Republicii Moldova care se află pe teritoriul țării, excluzând diaspora și pe cei din regiunea transnistreană și are o marjă de eraoare de 2,6%.

Prezența la urne a fost de peste 48% la ora 21.00, fiind înregistrați peste 1,46 milioane de alegători. În diaspora au votat peste 200.000 de persoane.