”Alegerile prezidențiale” din autoproclamata ”rmn”, nerecunoscute de nimeni, sunt ”monitorizate” de deputați ruși. Este al 6-lea ”scrutin prezidențial” din această zonă separatistă controlată de Rusia, relatează Report.md.

Populația din regiune are de ales între 6 candidați – toți cu pașapoarte rusești.

Presa din regiune scrie că favoriți sunt actualul șef al administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și șeful sovietului suprem de la Tiraspol (așa-numitul legislativ) Vadim Krasnoselski, despre care presa scrie că este susținut de concernul ”Sheriff”, care controlează practic toată economia regiunii separatiste.Tensiunile dintre cei doi au fost intens mediatizate în campanie, fiind nevoie chiar de intervenția Moscovei pentru a calma spiritele.

De asemenea, candidează procurorul general al Transnistriei, Alexandr Deli, și liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan.

Report.md a mai scris anterior despre ”candidații” înscriși în cursa pentru ”președinția” autoproclamatei ”rmn”.

Divergențele dintre candidați în campania electorală au ținut mai mult de dezvoltarea economică a regiunii, care se confruntă cu o criză profundă. Corupția și situația politică internă au fost alte teme de dezbateri, dar în privința politicii externe toți s-au întrecut în a se arăta prieteni ai Rusiei.

Oficial, Moscova nu a sprijinit vreun candidat și, potrivit analiștilor politici, mizează atât pe Șevciuk, cât și pe Krasnoselski.

Peste 400 de mii de alegători sunt înscriși în listele electorale. Au fost deschise 261 de secții de votare.

Procesul de votare în stânga Nistrului a început practic pe 6 decembrie. Până sâmbătă au putut vota cei care au prezentat documente că pe 11 decembrie nu vor fi în regiunea separatistă.

Potrivit comisiei electorale de la Tiraspol, peste 3.200 de alegători s-au folosit de acest drept.Pe lângă cei șase candidați, populația din stânga Nistrului poate vota și ”împotriva tuturor”, iar dacă această opțiune va aduna mai multe voturi decât oricare candidat, alegerile vor fi considerate nule.

Așa-numitul ”președinte al Transnistriei” este ales pe un termen de 5 cinci ani. Analiștii de la Chișinău susțin că indiferent cine va fi acesta, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol nu se vor schimba, iar Rusia va continua să controleze regiunea și să mențină actualul status-quo.

Citiți continuarea pe Report.md.