Judecătoria Chișinău a anulat rezultatele alegerilor locale anticipate pentru fotoliul de primar de Chișinău, câștigate de liderul PPDA, Andrei Năstase. În turul doi el l-a învins pe socialistul pro-rus Ion Ceban, scrie Report.md.

Vinerea trecută, ședința de judecată a fost amânată pe motiv că la Curtea Suprema de Justiție apăruse doua contestații depuse de socialiști.

Socialiștii i-au reproșat lui Năstase faptul că s-a bucurat „în perioada alegerilor”  de susținerea deschisă a partenerilor externi.

„Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 mai 2018-3 iunie 2018”, scrie judecătoarea Rodica Berdilo în hotărârea pe care a adoptat-o la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare. 

„Este o decizie arbitrară, pentru care această judecătoare trebuie să facă pușcărie”, a declarat Andrei Năstase, care a spus că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău și a îndemnat populația să se pregătească de proteste masive.

În cazul în care Curtea de Apel va menține hotărârea primei instanțe, conform legii, actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, exponentul Partidului Popular European din Moldova, care guvernează alături de PDM (condus de Vlad Plahotniuc), va rămâne în funcție. Conform Codului electoral, până la alegerile locale generale din 2019 nu pot fi organizate alegeri noi.


Citiți articolul complet pe www.Report.md