Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc la 1 noiembrie, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Parlamentul de la Chișinău.

Proiectul a fost elaborat de deputați socialiști, în aceeași zi în care Igor Dodon a propus data de 1 noiembrie pentru organizarea alegerilor prezidențiale, relatează Radio Chișinău.

Proiectul a provocat dezbateri în Parlament și declarații dure de la tribuna centrală. Mai mulți deputați din opoziție au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon, mai ales în contextul imaginilor video recente în care acesta ar primi bani de la fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Printre aceștia a fost și deputatul Platformei DA, Iurie Reniță care a făcut publice imaginile respective.

Și procedura de vot a provocat dezbateri între deputații din opoziție și cei din majoritatea parlamentară, primii considerând că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Potrivit legislației, alegerile prezidențiale trebuie să se desfășoare în perioada cuprinsă între 30 și 60 de zile până la expirarea mandatului șefului statului, adică între 23 octombrie și 23 noiembrie 2020.