În declarația finală a summitului NATO de la Bruxelles, liderii Alianței fac apel la Rusia să-și retragă trupele din Transnistria.

Reiterând sprijinul  pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova în cadrul  granițelor acestora recunoscute pe plan internațional, NATO cere Rusiei "să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare privind Transnistria".

"Ne angajăm să sprijinim reformele democratice și eforturile de edificare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova", se mai arată în declarație.

Totodată, NATO va continua să sprijine eforturile pentru "o soluționare pașnică" a conflictelor din Caucazul de Sud, precum și din Republica Moldova, pe baza principiilor și normelor dreptului internațional, a Cartei ONU și a Actului Final de la Helsinki: "Îndemnăm părțile să se angajeze, constructiv și cu voință politică sporită, în soluționarea pașnică a conflictelor, în cadrele de negociere stabilite".

Pe 22 iunie, și Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat proiectul de rezoluție propus de Chișinău, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova.