În declaraţia finală a summitului NATO de la Bruxelles, liderii Alianţei fac apel la Rusia să-şi retragă trupele din Transnistria.

Reiterând sprijinul  pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova în cadrul  granițelor acestora recunoscute pe plan internațional, NATO cere Rusiei "să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare privind Transnistria".

"Ne angajăm să sprijinim reformele democratice și eforturile de edificare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova", se mai arată în declaraţie.

Totodată, NATO va continua să sprijine eforturile pentru "o soluţionare paşnică" a conflictelor din Caucazul de Sud, precum şi din Republica Moldova, pe baza principiilor şi normelor dreptului internaţional, a Cartei ONU şi a Actului Final de la Helsinki: "Îndemnăm părţile să se angajeze, constructiv şi cu voinţă politică sporită, în soluţionarea paşnică a conflictelor, în cadrele de negociere stabilite".

Pe 22 iunie, şi Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat proiectul de rezoluție propus de Chișinău, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova.