Ambasada Rusiei din Chișinău și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova atacă România în tandem după ce diplomatul român Daniel Ioniță a mers la cimitirul soldaților români dintr-un sat din raionul Orhei.

La 23 octombrie, Ambasada României din Chișinău a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din satul Mana (Orhei), mai multe activități cu ocazia Zilei Armatei Române. În cadrul festivităților, ambasadorul României din Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului pact Ribbentrop-Molotov”. La eveniment a participat și ministrul moldovean al Apărării, Alexandru Pînzari.

La scurt timp după eveniment, Ambasada Rusiei din Chișinău a postat un mesaj în care menționează că declarația ambasadorului României despre păstrarea „memoriei veșnice eroilor români”, căzuți pentru Basarabia, „este cinică”, relatează jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

În mesajul citat, Ambasada Rusiei condamnă „încercările flagrante” de a-i „achita pe criminalii fasciști” la o dată „sacră – când se împlinesc 75 de ani de la victoria împotriva nazismului”. „Poate lupta pentru reunificare este participarea trupelor române de partea lui Hitler în bătălia de la Stalingrad?”, se întreabă retoric Ambasada Rusiei din Chișinău.

Luni a reacționat și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – formațiune pro-rusă condusă de facto de președintele Igor Dodon. Potrivit PSRM, „eroizarea invadatorilor naziști este categoric inacceptabilă”. Comunicatul socialiștilor este scris în același limbaj ca și comunicatul Ambasadei Rusiei.

Mai mult, utilizează aceleași repere și elemente istorice despre Antonescu și Tribunalul de la Nürnberg.

Continuarea, pe Deutsche Welle.ro.