Republica Moldova rămâne a fi o prioritate strategică pentru România, i-a transmis ambasadorul român la Chișinău noului premier. Ion Chicu a precizat că R. Moldova mizează în continuare pe susținerea statului român.

În cadrul primei întâlniri dintre noul premier de la Chișinău și ambasadorul român în R. Moldova, Ion Chicu a apreciat "dinamica relațiilor bilaterale, exprimând gratitudine Guvernului român pentru susținerea constantă  acordată în cadrul multiplelor proiecte de dezvoltare, dar și pentru sprijinul oferit în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova". 

"România mereu ne-a fost alături prin suportul său valoros. Republica Moldova mizează în continuare pe susținerea statului român și vă asigurăm că agenda de reforme a Guvernului este orientată spre a schimba lucrurile în țara noastră în folosul cetățenilor", a dclarat Chicu, potrivit unui comunicat al Executivului de la Chișinău.

La rândul său, Daniel Ioniță a precizat că Republica Moldova rămâne a fi o prioritate strategică pentru România, iar parcursul european al țării va fi susținut în continuare de autoritățile române.

Cei doi au discutat despre nivelul de implementare a proiectelor comune și perspectivele de fortificare a relațiilor moldo-române pe segmente de interes reciproc.â

Ion Chicu a trecut în revistă prioritățile Guvernului pentru perioada următoare și s-a referit la activitățile Executivului în vederea sporirii implementării proiectelor bilaterale.

Ambasadorul Daniel Ioniță a afirmat că în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

"România nu va rămâne indiferentă de soarta Republicii Moldova, pentru că avem un spațiu comun de limbă, cultură și tradiții care, cu siguranță, constituie un  fundament solid al relațiilor noastre bilaterale", a precizat diplomatul român. 

Ion Chicu și Daniel Ioniță au făcut un schimb de opinii și privind proiectele implementate în ultimii ani cu suportul părții române în special în domeniile educației, culturii și sănătății publice, inclusiv renovarea și dotarea grădinițelor și donarea a 196 de microbuze școlare.

Totodată, părțile au subliniat importanța realizării la timp a proiectelor energetice, menționând în special construcția gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău.