Proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova vor continua, dar, cel puțin o perioadă, Bucureștiul va fi foarte atent cu cine va lucra în R. Moldova, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

"Noi am intrat acum într-o altă logică. Vom continua proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova, dar la nivel local. Și cel puțin o perioadă, vom fi foarte atenți cu cine vom lucra aici, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte, să fie cetățenii R. Moldova, cetățenii care merită și care apreciază cu adevărat lucrurile acestea. La Chișinău, ca diplomat străin, ajungi să fii surprins să vezi câte vile frumoase sunt construite, câte mașini scumpe circulă pe străzile acestea, în condițiile salariul mediu în R. Moldova e unul destul de jos. Și cu toate astea se cer bani din afară. Știți ce spunea fostul ambasador al SUA: «americanii fac drumuri, românii fac grădinițe, iar moldovenii votează cu rușii»", a declarat ambasadorul român la o întâlnire cu oameni de afaceri, relatează Radio Chișinău.

Joi, președintele Klaus Iohannis a avut o reacție similară.

"În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi", a spus Iohannis, arătându-se sceptic în privința noului Guvern de la Chișinău.

"Am avut contribuții importante în domeniul educației și sănătății în R. Moldova. În educație, de exemplu, Guvernul României a renovat peste 950 de grădinițe. În educație, guvernul României a donat peste 190 de microbuze, care au ajuns în toate raioanele. În educație, an de an, Guvernul României alocă peste 1100 de locuri gratuite pentru elevii și copii dvs în taberele de odihnă din România. În educație, Guvernul României alocă cu bani de la contribuabilii români, un număr important de burse pentru copii și elevii dvs. Toate aceste chestiuni sunt făcute sunt făcute cu bani obținuți cu sudoarea muncii contribuabilului român. Tot el contribuie inclusiv la alocarea de pensii pentru cetățenii din R. Moldova și alocații pentru copii. Guvernul României a renovat peste 16 secții la Institutul Mamei și a Copilului, la Cahul a fost creat un centru de transfuzie a sângelui. În domeniul culturii avem proiecte importante ca Sala cu Orgă, Muzeul de Artă (…) Am venit de la Chișinău pe drumul către Soroca și am văzut un mare panou pe care era scris că acest drum a fost posibil din banii oferiți de poporul american. Circul des în R. Moldova, nu am văzut nicăieri în R. Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou pe care să scrie că acest drum este făcut cu bani din Rusia”, a mai spus Daniel Ioniță.

El a precizat că România susține parcursul european al Chișinăului dintr-o dorință sinceră de a îndrepta lucrurile în R. Moldova.