Într-un editorial publicat de Report.md, ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan, dă asigurări privind angajamentul ferm al SUA față de poporul Moldovei în lupta anticorupție.

Pe 13 ianuarie, secretarul de Stat al Statelor Unite l-a sancționat pe Vladimir Plahotniuc din cauza implicării sale în corupția semnificativă care a subminat statul de drept și a compromis sever independența și instituțiile democratice ale Moldovei.

Acesta a fost doar cel mai recent exemplu al angajamentului ferm al țării noastre față de poporul Moldovei în lupta împotriva corupției. Statele Unite vor continua să promoveze responsabilizarea actorilor corupți – aici, în regiune și în întreaga lume. Și vom continua să susținem eforturile de a construi un sistem de justiție care să trateze toți cetățenii în mod egal și să-i pedepsească pe cei vinovați – indiferent de putere sau poziție. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege.

Suntem încurajați de promisiunea făcută de guvern că reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt rămân priorități de bază, guvernul împărtășind cu noi și cu alți parteneri internaționali planurile sale preliminare de a transforma această promisiune în realitate. Dar cetățenii Moldovei știu mai bine decât oricine că doar a vorbi despre reformă nu este deajuns. Implementarea schimbărilor reale și ruperea ciclului corupției și a capturării statului – este mult mai dificilă.

Eradicarea corupției răspândite și înrădăcinate a Moldovei poate începe doar atunci când în instituțiile puternice și independente sunt angajați funcționari onești și necompromiși. În ultimele câteva luni am văzut că acest lucru este posibil: cu voința politică și împuternicirea necesară, unele instituții au făcut în sfârșit progrese în investigațiile penale cheie. Procuratura Anticorupție, de exemplu, în ultimele luni a revigorat investigația atât de întârziată a furtului miliardului. Cetățenii Republicii Moldova și partenerii internaționali se așteaptă ca progresele, înregistrate în acest caz important și alte investigații ale cazurilor de corupție la nivel înalt, să continue. Salutăm solicitarea Procuraturii Generale de a coopera cu Statele Unite pentru extinderea și intensificarea acestor investigații. Am subliniat în discuții cu Procurorul General, Guvernul și Președintele importanța evitării oricărei acțiuni care ar putea slăbi independența Procuraturii Anticorupție și ar stopa impulsul acestor investigații.  Îndemnăm liderii Moldovei să protejeze independența instituțiilor de combatere a corupției, să împuternicească reformatorii din cadrul acestor instituții și să îi protejeze de interferențele exterioare.

Statele Unite au susținut inițiativele fostului Guvern de a reforma sectorul justiției, inclusiv verificarea credibilă, independentă a judecătorilor și procurorilor. Salutăm intenția declarată a Guvernului actual de a continua reformele respective și am încurajat liderii politici să consulte societatea civilă, partidele politice de opoziție, mediul academic și experții internaționali pentru a ajunge la un consens extins asupra direcției și scopului reformelor. Dezvoltarea și implementarea reformelor în justiție ar trebui să fie credibilă, transparentă și inclusivă. Orice abordare mai puțin consistentă va submina încrederea publică și internațională în guvern.

Citiți continuarea pe Report.md.