James Pettit a declarat că SUA nu susţin un anume candidat pentru funcţia de premier, dar doresc formarea unui guvern, pentru a fi stabilitate în R. Moldova. Totodată, diplomatul a spus că nu vede o problemă în alegerile anticipate.

"Noi ne bucurăm că Republica Moldova va avea în timpul apropiat guvern. Nu susţinem un candidat anumit pentru funcţia de prim-ministru. Dar vrem să fie format guvernul, pentru că ne dorim stabilitate în Republica Moldova, implementarea reformelor şi deblocarea relaţiilor cu FMI”, a declarat, marţi, la postul TV 7, ambasadorul american, transmite agenţia IPN.

Diplomatul a subliniat că nu ţine de competenţa SUA să susţină un candidat sau altul la funcţia de premier.

"Sunt chestiuni de politică internă şi noi nu intervenim. Noi doar putem să vă ajutăm în implementarea reformelor”, a spus şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău.

Totodată, James Pettit nu a exclus că noua majoritate parlamentară ar fi fost formată prin corupere şi şantaj.

"Nu vreau să vorbesc despre intrigi politice. Se ştie că aranjamente politice există la formarea majorităţilor. Toţi cunoaştem că există corupţie în Parlament şi în alte instituţii ale statului. Dar noi nu suntem în drept să ne implicăm. Alegătorii moldoveni sunt cei care trebuie să meargă în instanţă şi să-şi apere drepturile. Instanţele de judecată şi mass-media sunt cei care pot demonstra acest lucru. Sunt necesare probe concludente”, a declarat diplomatul american.

James Pettit a reiterat poziţia că SUA vor colabora cu orice guvernare de la Chişinău, indiferent de culoarea politică.

"Nu văd o problemă în alegerile anticipate. Noi vom susţine orice guvernare, indiferent de culoare, să implementeze reforme”, a spus ambasadorul.

În acest context, el a precizat că mesajul Victoriei Nuland a fost înţeles greşit în R. Moldova.

"Victoria Nuland şi-a exprimat bucuria că a fost formată o majoritate parlamentară care poate învesti un nou guvern. Doamna Nuland s-a referit la faptul că aceasta este o veste bună, fără a pune accent pe componenţa majorităţii. Şi asta nu înseamnă, neapărat, că noi vom susţine această majoritate. Noi nu ne putem implica în politicile interne ale Moldovei”, a declarat James Pettit.

"România şi SUA sunt parteneri în susţinerea aspiraţiilor cetăţenilor moldoveni pentru o ţară europeană şi democratică. Aşa cum ştiţi, Moldova a trecut printr-o criză guvernamentală în ultimele luni, aşa că lucrăm împreună cu partenerii noştri pentru susţinerea negocierilor pentru un nou guvern. Lucrurile arată ceva mai bine astăzi în termenii realizării unei noi majorităţi parlamentare pentru un guvern pro-european, aşa că vom susţine puternic acest lucru", a declarat, luni, la Bucureşti, Victoria Nulanda, potrivit Hotnews.ro.

"Moldova trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. (...) Cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic pro-european", a mai spus asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice într-o conferinţă de presă la Ambasada americană.

Unele publicaţii de peste Prut au interpretat declaraţiile oficialului american drept un semnal că SUA l-ar susţine pe controversatul politician Vladimir Plahotniuc.