Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat, într-un interviu acordat agenției IPN, că 2017 a fost un an important pentru relațiile dintre UE și Republica Moldova.

”A fost un an întreg când au activat în plină forță și Acordul de Asociere, și Acordul de Liber Schimb. Deci, pe o parte, a fost un an de consolidare a relațiilor, de susținere activă a Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, dar și un an când am avut un dialog foarte deschis, sincer și când au intrat în uz elemente noi pentru relațiile noastre. Mă refer la condiționarea politică pentru acordarea asistenței macrofinanciare, legată de procese politice sau mai concret de adoptarea noului sistem electoral, după ce nu au fost ascultate recomandările din partea Comisiei de la Veneția și OSCE. Dar, în general, cooperarea noastră a continuat, schimbul comercial crește, au continuat să intre investiții în Republica Moldova, chiar dacă nu în ritmul pe care ni l-am dori, de aceea sperăm că a fost și un an de început de folosire din plin a capacităților oferite de către Acordul de Asociere cu componenta sa importantă - Acordul de liber schimb”, a afirmat diplomatul european.

Peter Michalko a precizat că au continuat eforturile pentru promovarea și implimentarea reformelor în domeniile care țin de Acordul de Asociere, inclusiv cele de bază cum ar fi respectarea sistemului democratic, al drepturilor omului și libertăților fundamentale.

 

”Dar ... am fost nevoiți și să luăm astfel de măsuri ca stoparea asistenței bugetare în domeniul justiției pentru anii precedenți, din cauza lipsei de reforme asupra cărora am convenit anterior, dar care, din păcate, nu au avut loc. În general, eforturi am văzut, dar rămâne încă foarte multe de făcut pentru reformele din mai multe domenii”,

 

a mai precizat el.

În privința modificării Codului electoral, Michalko a reiterat faptul că, în opinia Bruxellesului, recomandările Comisiei de la Veneția nu au fost respectate.

În ceea ce privește lupta anti-corupție și reformarea sistemului judiciar, ambasadorul Uniunii Europene a subliniat că în ultimul an s-a făcut mult pentru construirea și susținerea structurilor anti-corupție:

”Acum vorbim despre eficiența și funcționarea lor în modul care trebuie, căci corupția trebuie eliminată la toate nivelurile, nu doar la cele de jos. Pentru aceasta este nevoie de voință, inclusiv politică, iar testul principal în acest sens cred că îl constituie acum modul în care este investigată frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova și unde așteptam ca să fie aduși la răspundere cei care sunt vinovați și să fie și recuperate resursele care pot încă sa fie găsite”. (Interviul integral, pe Ipn.md).