Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a rugat membrii NATO să susțină inițiativa R. Moldova de a transforma misiunea de pacificare din Transnistria într-o misiune civilă multinațională, iar armata și Rusiei să fie evacuată de pe teritoriul țării.

Sprijinul a fost solicitat în discursul rostit de Anatol Șalaru la summit-ul NATO de la Varșovia, scrie Moldova.org.

"De 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staționează ilegal trupele Federației Ruse. Vă adresăm rugămintea de a ne susține în inițiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinațională, iar armata și munițiile Federației Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate”, a declarat ministrul moldovean al Apărării.

Șalaru a afirmat că, din perspectiva R. Moldova, raporturile cu NATO și țările partenere sunt fundamentate pe patru valori și principii: cooperarea, flexibilitatea, credibilitatea și interoperabilitatea forțelor armate.

În acest context, ministrul Șalaru a anunțat că Republica Moldova își dorește ca în cursul anului 2019 să găzduiască un exercițiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent.