Majoritatea parlamentară este gata să examineze chiar în primele ședințe plenare din sesiunea de primăvară o inițiativă de desfășurare a referendumului cu privire la alegerea directă a președintelui, a anunțat, vineri, președintele Parlamentului.

Andrian Candu a precizat că au fost analizate revendicările protestatarilor și, "deși am avut mai multe dezbateri în cadrul majorității și nu este o opinie agreată de toți, totuși acceptăm desfășurarea unui referendum constituțional privind alegerea președintelui”.

"Facem oferta de a aproba în Parlament decizia de a organiza un referendum”, a spus Candu, potrivit IPN.

În ceea ce privește o altă revendicare – demiterea șefilor unor instituții, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că ar fi vrut să discute cu liderii protestatarilor (Igor Dodon, Renato Usatîi, Andrei Năstase) ca să se stabilească niște termene, deoarece situația este diferită de la o instituție la alta. Aceștia nu au dat curs invitației sale, după ce joi, la ora 17:00, a expirat ultimatumul dat autorităților moldovene pentru dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate.

Pe lista revendicărilor se află și eliberarea din arest a fostului deputat Grigore Petrenco. Andrian Candu a subliniat că revendicarea nu ține de politic și ar fi fost ilegal să se implice, dar a propus crearea unei comisii parlamentare, care să examineze acest caz în conlucrare cu partenerii externi și cu societatea civilă pentru a evita abuzurile.

O altă revendicare este cea legată de demiterea ministrului de Interne pentru "brutalitatea față de protestatari”. Președintele Legislativului a precizat că din imaginile video se vede că poliția nu a intervenit sub nicio formă, mai mult chiar, că polițiștii au avut de suferit în urma violențelor de la proteste.

În ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, Andrian Candu a spus că Legislativul nu se poate auto-dizolva, întrucât Constituția interzice acest lucru, iar acest fapt a fost decis și de Curtea Constituțională.

El a mai spus că s-ar putea discuta despre anticipate în martie-aprilie dacă nu se va reuși alegerea șefului statului. 

Șeful legislativului și-a exprimat speranța că se va putea ajunge la un consens, dacă există dorința reală de dialog.

Forumul civic al protestatarilor se reunește joi pentru a decide acțiunile viitoare.