Majoritatea parlamentară este gata să examineze chiar în primele şedinţe plenare din sesiunea de primăvară o iniţiativă de desfăşurare a referendumului cu privire la alegerea directă a preşedintelui, a anunţat, vineri, preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a precizat că au fost analizate revendicările protestatarilor şi, "deşi am avut mai multe dezbateri în cadrul majorităţii şi nu este o opinie agreată de toţi, totuşi acceptăm desfăşurarea unui referendum constituţional privind alegerea preşedintelui”.

"Facem oferta de a aproba în Parlament decizia de a organiza un referendum”, a spus Candu, potrivit IPN.

În ceea ce priveşte o altă revendicare – demiterea şefilor unor instituţii, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că ar fi vrut să discute cu liderii protestatarilor (Igor Dodon, Renato Usatîi, Andrei Năstase) ca să se stabilească nişte termene, deoarece situaţia este diferită de la o instituţie la alta. Aceştia nu au dat curs invitației sale, după ce joi, la ora 17:00, a expirat ultimatumul dat autorităților moldovene pentru dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate.

Pe lista revendicărilor se află şi eliberarea din arest a fostului deputat Grigore Petrenco. Andrian Candu a subliniat că revendicarea nu ţine de politic şi ar fi fost ilegal să se implice, dar a propus crearea unei comisii parlamentare, care să examineze acest caz în conlucrare cu partenerii externi şi cu societatea civilă pentru a evita abuzurile.

O altă revendicare este cea legată de demiterea ministrului de Interne pentru "brutalitatea faţă de protestatari”. Preşedintele Legislativului a precizat că din imaginile video se vede că poliţia nu a intervenit sub nicio formă, mai mult chiar, că poliţiştii au avut de suferit în urma violenţelor de la proteste.

În ceea ce priveşte dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate, Andrian Candu a spus că Legislativul nu se poate auto-dizolva, întrucât Constituţia interzice acest lucru, iar acest fapt a fost decis şi de Curtea Constituţională.

El a mai spus că s-ar putea discuta despre anticipate în martie-aprilie dacă nu se va reuşi alegerea şefului statului. 

Şeful legislativului şi-a exprimat speranţa că se va putea ajunge la un consens, dacă există dorinţa reală de dialog.

Forumul civic al protestatarilor se reuneşte joi pentru a decide acţiunile viitoare.